З чиєї вини волиняни отримали платіжки з боргами за газ?
Волинь

З чиєї вини волиняни отримали платіжки з боргами за газ?

17 березня 2016, 11:07
0
3
Сподобалось?
3

Сплачуючи рахунки за комунальні послуги за лютий, чимало волинян та й загалом українців зауважили, що у платіжках у них раптом з’явилися борги за спожитий газ. Це стосується тих, у чиїх помешканнях немає приладів обліку. Ситуацію ми попросили прокоментувати у ПАТ «Волиньгаз».

Передісторія проблеми така. У квітні минулого року постановою Кабінету Міністрів України було вдвічі зменшено місячні норми споживання газу на одну особу для споживачів, які не користуються приладами обліку блакитного палива. Так, для помешкань з газовою плитою і гарячим водопостачанням встановлювалася норма у 3 кубічних метри газу на кожну зареєстровану особу замість 6; для житла з газовою плитою без центрального водопостачання – 4,5 кубометра замість 9; для квартир з газовою плитою та газовим водонагрівачем – 8 кубічних метрів замість 16.

Проте таке рішення Кабміну, вочевидь, задовольнило не всіх. Двоє фізосіб звернулися до суду з позовами до уряду щодо скасування відповідної постанови. Позивачі аргументували свої дії тим, що вони мають прилади обліку у своїх оселях і використовують газу більше, ніж передбачено новими нормами. Таким чином, мовляв, ті, хто має лічильники, несправедливо платитимуть більше, ніж ті, у кого цих приладів нема. Справи розглядали суди кількох інстанцій. Зрештою на бік позивачів став і Вищий адміністративний суд України, рішення якого набрало сили й оскарженню не підлягає.

Таким чином, квітневу постанову Кабміну про зменшення норм визнано незаконною. Споживачам, які завдяки урядовому документу платили менше, тепер доведеться повернути газовикам гроші за дев’ять місяців відповідно до колишніх норм споживання газу. Сума штучно створених боргів коливається, залежно від категорії споживачів та кількості прописаних у помешканні, від кількох сотень до понад тисячі гривень.

Як пояснили у «Волиньгазі», компанія, розуміючи, що в ситуації споживачі не винні, не виставила у рахунки всю суму боргу одразу, а реструктуризувала його, розбивши на дев’ять місяців рівними частинами.

Ситуація досить неоднозначна. Та скидається на те, що на споживачах тепер просто намагаються відігратись. Адже реальну вартість і обсяг того чи іншого товару покупцю потрібно повідомляти до моменту покупки. То чи не звернутися кільком фізичним особам із судовим позовом до уряду, щоб він тепер сам і покривав борги, які виникли через непрофесійні дії самих урядовців? 

Сергій КРАЙВАНОВИЧ 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися