На Волині суд змусив приватний лісгосп повернути землі державному, і знести самовільне будівництво
Волинь

На Волині суд змусив приватний лісгосп повернути землі державному, і знести самовільне будівництво

9 квітня 2016, 13:37
0
1
Сподобалось?
1

Рівненський апеляційний суд зобов’язав ТОВ «Павлівське мисливське господарство», що в Іваничівському районі на Волині, звільнити лісову ділянку площею 4 га і знести одно- та двоповерхові збудовані на ній будівлі і споруди. Ця ділянка входить до території державного загально зоологічного заказника місцевого значення «Павлівський» Іваничівського району.

Захищаючи землі лісового фонду від самочинного будівництва, прокуратура Волинської області оскаржила незаконне рішення Господарського суду Волинської області від 23 грудня 2015 року у сфері земельних правовідносин.

Вказаним рішенням Господарський суд області відмовив у задоволенні позову прокурора Іваничівського району в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністрації до ТзОВ «Павлівське мисливське господарство» про знесення самочинно збудованих споруд та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки площею 4 га.

Як повідомили у прокуратурі Волині, Рівненський апеляційний суд, прислухавшись до доводів прокурорів щодо  неправильності застосування судом першої інстанції норм Земельного та Лісового кодексів України, задовольнив апеляційну скаргу прокуратури Волинської області на це рішення, зобов’язавши ТзОВ знести об’єкти самочинної забудови та привести земельну ділянку, нормативно-грошова оцінка якої становить 234 тисяч гривень у первинний стан.

Як пишуть «Наші гроші», 22 жовтня 2013 року Волинська ОДА видала розпорядження про виділення фірмі «Павлівське мисливське господарство» у користування 4 га лісу в культурно-оздоровчих та рекреаційних цілях.

Проте з укладання цього договору виникли проблеми: «Володимир-Волинське ЛМГ» відмовилося його укладати, бо фірма самовільно звела на ділянці будівлі. Лісники висунули фірмі умову, що укладення договору можливе лише після знесення самобудів.

Та «Павлівське мисливське господарство», уникаючи знесення споруд, через суд змусило «Володимир-Волинське ЛМГ» укласти договір строком на 25 років (угода вважалася укладеною з 24.03.2015). У подальшому вказане рішення суду було скасоване, оскільки відповідно до розпорядження ОДА ділянку передано у тимчасове користування, а за договором – в оренду. А ці два поняття мають різну юридичну природу.

Зауважимо, що «Павлівське мисливське господарство» здійснювало будівництво, зокрема, з цегли, яка залишилися після розбирання двох старих приміщень на спірній ділянці. Хоча за договором від 21 жовтня 2013 року фірма купила вказані будматеріали за 14 тисяч гривень і мала їх вивезти.

Засновниками ТОВ «Павлівське мисливське господарство» є депутат Нововолинської міськради Віктор Ярема, а також Аркадій Трошин і Андрій Цісар. Керівником фірми є депутат Іваничівської районної ради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Микола Холмецький.

Донедавна до складу засновників фірми входив підприємець Сергій Торчило, який має кілька магазинів із автозапчастинами.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися