Волинь

А «чорна» картопля — дієтична!

15 вересня 2016, 11:38
0
2
Сподобалось?
2

На Волині картоплю справедливо називають другим хлібом. Бо страви з цього овоча входять у щоденний раціон багатьох сімей. Картопелька варена, товчена чи шматочками, печена, тушкована, смажена. А ще ж деруни, вареники з бульбою, голубці… Словом, яких тільки видумасів не готують наші господині, аби ситно та смачно нагодувати рідню. Але лікарі такої любові до страв з картоплі не розділяють. «Смачно, та шкідливо», – раніше в один голос запевняли всі дієтологи, виокремлюючи лише картоплю, запечену «на сухо» (без олії) зі шкіркою, яка корисна для серця. Тепер же сміливо рекомендують два особливі сорти, виведені Інститутом картоплярства Національної академії аграрних наук України. Мова про «Солоху» та «Хортицю». Про них, перебуваючи на Волині на одному з днів поля, розповіла завідувач лабораторії генетичних ресурсів Валентина Гордієнко. Каже, обидва сорти – результат роботи Миколи Фурдиги, заступника директора інституту картоплярства. Вони підходять для раціону з метою профілактики серцево-судинних хвороб і захворювань травної системи. Цікаві ще й тим, що мають незвичний кольоровий м’якуш, а нечищені картоплини здаються аж чорними!

– За кордоном подібні сорти вирощують давно, – розповів Микола Миколайович, до якого ми зателефонували, аби більше дізнатися про ці новинки (на жаль, поки волинські аграрії їх не «множать» на своїх полях). – От і виникла така ідея. Сорт «Солоха» має інтенсивне фіолетове забарвлення бульб. Він стійкий до раку картоплі, нематоди, вміст крохмалю у ньому 20,5%. І надзвичайно смачний. Сорт «Хортиця» має інтенсивне червоне забарвлення бульб. У страві обидва дуже гарно виглядають на столі. Ними цікавляться ресторатори. За даними дослідників, у «кольоровій» картоплі міститься у 4 рази більше, ніж у їхніх звичайних «родичів», таких антиоксидантів як зеаксантин і лютеїн. У бульб з фіолетовим м’якушем антиоксидантна здатність у 6-7 разів більша, ніж у моркві, цибулі та білому перці! Звісно, запитую, як вдалося досягнути нетипового для картоплі кольору, адже ми звикли бачити на столі білу або жовту. Чи, бува, не завдяки генно модифікованим організмам?

– Що ви, всі наші сорти виведені без ГМО, – запевняє Микола Фурдига.

– Незвичний колір дають дикі види, з яких походять «Солоха» і «Хортиця» і яким притаманне таке забарвлення.

Наталія КРАВЧУК,  Волинька область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися