Чому липинці відмовляються від смердючих мільйонів?
Волинь

Чому липинці відмовляються від смердючих мільйонів?

10 лютого 2017, 17:02
0
0
Сподобалось?
0

Мешканці села Липини Луцького району виступили проти виготовлення пластмасових іграшок ТОВ «Тигрес». Керівництво компанії запевняє, що розширення виробництва приноситиме у бюджет села щомісяця по мільйону гривень лише за рахунок сплати податку на доходи фізичних осіб. Проте сільчанам не до вподоби така перспектива. Вони стверджують, що чують сморід паленої пластмаси, тож категорично проти побудови ще одного цеху.

Більше десяти років тому підприємство «Тигрес» запрацювало на території Липин. Керівники фірми декларували, що шитимуть виключно м’які іграшки. Так і було, доки «Тигрес» не зажадав збільшення площ і потужностей виробництва. Липинський сільський голова Богдан Гусак розповідає, що п’ять літ тому постало питання про складання пластикової іграшки з комплектуючих, які завозили з Польщі. Мовляв, про повний цикл виготовлення такої іграшки на території заводу в Липинах не йшлося. Тому дозвіл від сільради дали. Однак підприємство почало нарощувати виробництво й перейшло від складання до виливання пластикових деталей для іграшок.

Люди, котрі живуть неподалік фабрики, скаржаться на погіршення здоров’я та їдкий запах, який заполонив вулиці.

– Особливо сильний запах влітку. Іноді такий, що на городі стає нестерпно працювати, мусимо йти до хати, бо немає чим дихати, – бідкається місцева жителька Оксана Сятковська.

Мешканці Липин вирішили звернутися в санітарно-епідеміологічну службу Волинської області та до Державної екологічної інспекції, чи дотримана відстань від промислової забудови зі шкідливими хімічними викидами до межі ділянок житлової забудови. Селяни апелюють до того, що недалеко від підприємства, а саме на відстані 40 метрів, є незавершене будівництво, а також земельна ділянка для бу­дівництва житлових будинків, яка межує із земельною ділянкою ТОВ «Тигрес-люкс», запроектований цех якої збираються розмістити за якихось 10 метрів від межі, тож про розширення нема й мови.

Водночас керівництво «Тигресу» запевняє, що працюють згідно з європейськими стандартами та з екологічно безпечними матеріалами. Як аргумент наводять факт, що свої іграшки реалізують у Європі.

Начальник управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Дмитро Новохатський розповів, що підприємство має три дозволи, отримані відповідно до чинного законодавства, – на дахові котельні, виготовлення м’яких та пластмасових іграшок. Позитивні висновки дала і санепідемстанція, яка робила заміри у робочій зоні та на межі санітарної зони, що становить 100 метрів. Мовляв, ніяких небезпечних речовин не виявлено, викиди в повітря дуже малі та не становлять небезпеки.

Громада вирішила звернутися до Липинської сільської ради з проханням про заборону виготовлення пластмасової іграшки. Сільські депутати підтримали звернення й винесли питання на загальне обговорення. На сесії прозвучала пропозиція для підприємства про пошук альтернативного приміщення, де зможуть повноцінно впроваджувати свою діяльність, бо селяни зосталися при своїй думці: жити біля «Тигресу» неможливо. Запевняють, якщо ніякої адекватної реакції на їхні скарги не буде, то перекриватимуть дороги.

Катерина ЛОЗИЦЬКА, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися