Волинські лісівники хочуть надзвичайного стану у лісах через короїда
Волинь

Волинські лісівники хочуть надзвичайного стану у лісах через короїда

29 жовтня 2017, 22:19
0
0
Сподобалось?
0

Уже понад два роки волинські лісівники спільно з науковцями напрацьовують дієві шляхи боротьби зі шкідниками, які спричиняють масове всихання соснових насаджень. Влітку цього року у зонах ураження вивісили 1000 феромонних пасток, завдяки яким вдалося дослідити видовий склад шкідника. Спільно з лісівниками нагляд за шкідниками проводять науковці та спеціалісти лісозахисних підприємств. Як свідчать оперативні дані, заселення соснових насаджень шкідниками лісу, в тому числі верхівковим короїдом, неухильно зростає. На збільшення чисельності впливають як сприятливі для його поширення кліматичні умови, так і окремі недосконалі нормативно-правові акти, що регулюють порядок проведення заходів із поліпшення санітарного стану лісів на вражених ділянках. Площа осередків на Волині збільшується. З середини 2015 року з 1305 гектарів до нинішнього часу площа уражених насаджень зросла до 8642 гектарів.

Як зазначають у прес-службі ВОУЛМГ, за рекомендаціями науковців, волинські лісівники спільно з членами шкільних лісництв виготовили і вивісили у лісових масивах більше 10 000 шпаківень. Але висновки науковців та лісівників однозначні: без своєчасного вирубування вражених ділянок та оперативної ліквідації порубкових залишків, поширення шкідників не зупинити. Аналогічним шляхом йдуть лісівники Республіки Білорусь та Польщі.

Держагентство лісових ресурсів України створило робочу групу, завданням котрої є напрацювати необхідні зміни до нормативно-правових актів. Конкретні пропозиції та власне бачення вирішення ситуації, зокрема наведення належного санітарного стану в лісових масивах та ліквідацію загрози від дії стовбурових шкідників, надали також волинські лісівники.

Про необхідність внесення змін до нормативно-правових актів листом від Волинського ОУЛМГ було повідомлено Волинську обласну державну адміністрацію. Відповідний лист-звернення керівництвом облдержадміністрації області скеровано до Кабінету Міністрів України.

Проблему всихання соснових насаджень начальник управління Олександр Кватирко озвучив перед Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, коли глава уряду перебував із робочим візитом на Волині. Розгляд питання лісівниками було ініційовано перед членами постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Волинської обласної ради. Для повної ліквідації загрози, що нині становлять стовбурові шкідники лісу, необхідна консолідація всіх гілок влади, перегляд нормативно-правових актів, а на окремих територіях – і введення надзвичайного стану.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися