У волинському музеї стартує проект «Ікона місяця. Пам’ятка з фондосховища»
Волинь

У волинському музеї стартує проект «Ікона місяця. Пам’ятка з фондосховища»

2 березня 2018, 15:20
0
0
Сподобалось?
0

«Іконою березня» стала робота невідомого волинського художника «Христос з хлібом і вином» (кінець ХІХ століття, полотно, олія), інформує газета «День».

У Музеї волинської ікони представили образ, мало поширений у православних храмах, частіше його виставляли у храмах католицьких і греко-католицьких Походить з церкви Собору Пресвятої Богородиці села Забороль Луцького району, реставрована у 2017 році в Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Ікона представляє Ісуса Христа, який встановлює таїнство Євхаристії (Святе Причастя) і благословляє Святі Дари: хліб і вино. Згідно з Новим Заповітом, Христос започаткував його під час Тайної Вечері, коли подав апостолам хліб і вино зі словами: «Прийміть, споживайте, це є Тіло Моє, що за вас віддається. І взявши чашу…подав їм і сказав: пийте з неї всі, бо це є Кров Моя Нового Завіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів». Цікаво, що саме така ікона була дуже поширена – як хатня – в Росії під назвою «Євхаристія» або «Хлібний Спас».

Цього року Музею волинської ікони, який є одним з найвідвідуваніших туристичних об’єктів Луцька, виповниться 25 років. Аби показати, які скарби були врятовані від знищення, але через нестачу виставкових площ зберігаються у фондосховищі, і задумали проект «Ікона місяця».

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися