Боржників змусять погасити заборгованість заробітної плати
Волинь

Боржників змусять погасити заборгованість заробітної плати

6 березня 2018, 11:04
0
0
Сподобалось?
0

Фахівці управління Державної фіскальної служби у Волинській області постійно моніторять фінансово-господарську діяльність підприємств, які боргують виплату заробітної плати. Як інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації у 2017 році виявлено 41 платника, який допускав заборгованість заробітної плати працівникам. За результатами спільних дій у минулому році 40 підприємств погасили борг у сумі 44 млн грн. 

Серед найбільших підприємств-боржників, за словами Богдана Миколайовича: Луцьке підприємство електротранспорту – 924 тис. грн, КП «Парки і сквери» міста Луцька – 372, 9 тис. грн, Волинський військовий лісгосп ДП «Львівський військовий лісокомбінат», передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська».

Окрім того, упродовж 2017 року проведено низку перевірок, під час яких суб’єктами господарювання встановлено 66 порушень Податкового законодавства при виплаті заробітної плати. Як наслідок,  до бюджету додатково нарахували 5,6 млн грн податку на доходи фізичних осіб, разом із штрафними санкціями.

Однак, на 1 січня 2018 року, заборгованість з виплати заробітної плати, облікованої у 26 платників, склала 19, 2 млн грн. Упродовж 2017 року вона зросла на 14, 8 млн грн.

– Упродовж січня – лютого 2018-го року матеріали щодо п’ятнадцяти підприємств направлено до відповідних комісій на базі райдержадміністрацій та міських виконавчих комітетів. Керівників підприємств, які боргують, заслухали на засіданнях комісій, із сімнадцятьма проведено роботу в органах Державної фіскальної служби, – повідомив Богдан Шинкарчук.

За результатами проведеної роботи у 2018-му році заборгованість повністю або частково погасило 17 підприємств на загальну суму 9,4 млн грн. На 23 лютого поточного року, сума боргу зменшилась і становить 8,8 млн грн. З урахуванням нової заборгованості, станом на 1 березня 2018-го, вона склала 21,2 млн грн.

Окремо, Богдан Миколайович зазначив, серед постійних та найбільших боржників – ДП «Волиньвугілля», сума боргу якого упродовж 2017 року зросла до 16, 7 млн грн.

– Із керівництвом підприємства неодноразово проводили бесіди як представники органів фіскальної служби, так і виконавчого органу міської ради, – повідомив посадовець.

Основною причиною заборгованості підприємства став несвоєчасний та малий обсяг фінансування. Станом на 1 березня 2018 року заборгованість щодо виплати заробітної плати на вугільних підприємствах краю дорівнює 11, 4 млн грн. Позатим, податковий борг ДП «Волиньвугілля» нині становить 124 млн грн.

Що ж до інших підприємств, які мають заборгованість з виплати заробітної плати,  начальник управління Держпраці в області Ростислав Стасько назвав ПАТ «Електротермометрія». На кінець 2017 року заборгованість на підприємстві склала 3 млн 256 тис. грн. Нині ж, вона зросла до 3 млн 356 тис. грн.

Окремо Ростислав Богданович зазначив, що 21 лютого 2018 року голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега провів он-лайн прийом громадян для жителів Волинської області, де й озвучили проблему підприємства. Ситуацію, яка виникла, посадовець взяв на особистий контроль.

Нині ж, погасити заборгованість підприємство не може, оскільки є  проблеми із реалізацією продукції. Однак, фахівці, які нині там працюють, отримують зарплату вчасно. Не отримали коштів лише ті, хто звільнився.

Володимир Гунчик своє чергою наголосив, що ПАТ «Електротермометрія» із своїми потужностями, попри проблеми із заборгованістю, має перспективи розвитку. Так, голова облдержадміністрації зазначив: потрібно використати усі важелі впливу, аби уникнути банкрутства підприємства.

– Ми націлені на те, щоб максимально допомогти підприємству вийти із кризи, однак поки, ініціативи від його керівництва немає. Тоді давайте ми її виявимо, організуємо робочу зустріч та обговоримо проблему, – резюмував Володимир Петрович.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися