Унікальне видання «Волиняни про «Волинь-43» презентували…у Рівному
Волинь

Унікальне видання «Волиняни про «Волинь-43» презентували…у Рівному

11 березня 2018, 21:30
0
0
Сподобалось?
0

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї презентовано унікальне видання «Волиняни про «Волинь-43»: українська пам’ять про польську експансію на Український Північний Захід у 1938–1944 рр. Усноісторичні свідчення». Її автор-багаторічний дослідник Волинської трагедії з Луцька Іван Пущук, – пише Рівне Вечірнє.

Ця 1000-сторінкова книга-дайджест унікальна з багатьох причин. Автор за 23 роки досліджень побував у 2342 волинських селах (Волинська, Рівненська та північна частина Тернопільської областей), зробив понад 1400 магнітофонних записів. Луцький історик зібрав понад 7 тисяч свідчень людей і стверджує, що від рук українців на Волині загинуло не більше 9 тисяч поляків. А від рук поляків загинуло понад 14 тисяч українців (без врахування подій на Холмщині та Підляшші). Книга спростовує твердження польських дослідників (зокрема, Єви та Владислава Семашків), які нарахували аж 100 тисяч польських жертв Волині від рук «українських націоналістів».

Книга Івана Пущука справді унікальна, бо базується не на політологічних висновках чи художньо-документальній прозі, а дає правдиву картину у свідченнях людей, жителів цих сіл, свідків тих подій та їхніх нащадків.

Важливим висновком цього «польового» дослідження також є те, що у багатьох випадках ініціаторами українсько-польського конфлікту у 1943 році були німці й радянські партизани, які його розпалювали і в своїх каральних акціях проти українців часто спиралися на допомогу польських колоній і боївок. Є свідчення людей про те, що конфлікт починався саме у тих районах, де стояли радянські партизани.

Як зізнався автор Іван Пущук, за весь цей час пошуків і досліджень його не залишало відчуття, що підсумки цієї праці будуть затребувані українським суспільством, і зараз такий час настає: «Нас із вами не буде, але ця правда людська залишиться. І хай наш народ тримає цю правду про запас, це будуть наші козирі проти неправди».

Підсумковий том грандіозного дослідження на тему «Волинь-43» видано обмеженим тиражем на кошти, виділені Рівненською облрадою. На черзі— видання окремих томів по кожному району історичної Волині, а також перевидання підсумкового тому.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися