Артос – істинний хліб життя
Волинь

Артос – істинний хліб життя

7 квітня 2018, 10:38
0
0
Сподобалось?
0

Він печеться лише раз у рік і освячується на Великдень

Кожен православний християнин має вдома артос. Отримує його у храмі в Провідну неділю й приносить додому як велику святиню. Та мало хто знає, для чого Церква готує й дає нам цей хліб і що з ним робити. Про це – розмова зі священиком, викладачем Волинської православної богословської академії Андрієм Хромяком.

На святині не зображають Христа

– Артос – це спеціальний хліб, який випікається лише раз у рік, напередодні Світлого Христового Воскресіння, й освячується під час пасхальної служби, – розповідає священик. – Саме слово «артос» з грецької перекладається як «квасний хліб». Він символізує собою Господа нашого Ісуса Христа.

Інші назви артоса – «Дарник» або «Просфора всеціла» (бо з неї не вирізаються часточки). На ньому зображений хрест – як символ перемоги добра над злом, та терновий вінець без Спасителя – ознака Його перемоги над смертю. Може також бути зображення самого Воскресіння Христового. 

Традиція вживання артоса почалася із зародженням християнства. Коли після воскресіння Учителя апостоли сходилися на молитву, згадували Тайну Вечерю, причащались Тіла і Крові Спасителя. Під час трапези за столом вони залишали місце для Господа, що був невидимо присутнім, і клали там хліб. Наслідуючи апостолів, перші пастирі Церкви установили на Пасху ставити у храмі хліб – як вираження того, що через свої страждання Спаситель став для нас істинним Хлібом життя.

За рецептом – як просфора

– З артосом пов’язане ще один давній церковний переказ, – каже отець Андрій Хромяк. – Після Вознесіння Діви Марії на небо апостоли залишали за столом ще одну частинку хліба – для Пречистої Матері Господа. Після трапези вони благоговійно ділили її між собою.

У східних монастирях це називається Чин Панагії, тобто спомин про Пресвяту Богородицю. У парафіяльних церквах цей хліб Богоматері згадується один раз на рік у зв’язку з роздробленням артоса.

– Хто зазвичай пече артос? – запитую.

– Якщо священик має кулінарні навички і необхідні форми, то може сам пекти артос, – пояснює богослов. – Рецепт його такий же, як і просфори, – він прісний. Відмінність лише у вигляді, розмірі. Адже артос циліндричої форми, високий. Величина цього хліба залежить від парафії, наскільки вона чисельна. У соборах освячується по кілька артосів. Для своєї парафії ми замовляємо їх у Свято-Василівському жіночому монастирі в Луцьку.

Якщо зацвів – киньте у ріку

Освячується артос особливою молитвою. Після цього він цілий тиждень перебуває у храмі – займає чільне місце перед Царськими вратами на солії (підвищенні). Перед ним ставиться ікона Воскресіння Христового. Якщо у храмі служби звершуються щодня у Світлий тиждень, то артос беруть із собою на хресний хід і разом з ним обходять три рази навколо церкви. У Світлу суботу читається спеціальна молитва на  роздроблення артоса, і тоді цим хлібом наділяють усіх вірних. Є звичай роздавати артос у Фомину (Провідну) неділю під час мирування.

– Коли ми його освячуємо, ніби приносимо в жертву цей хліб. А Бог, приймаючи її, повертає нам у вигляді великої святині. Тож ставитися до неї слід дуже благоговійно. Бажано заздалегідь виготовити полотняний мішечок для артоса, щоб крихти не розліталися. Зберігати треба підсушеним, щоб не зацвів. Можна – біля ікон. Якщо все ж таки станеться, що артос зіпсується, то його слід вкинути у плинну воду – ріку, яка має течію. Не в озеро, бо там може закиснути.

Як ліки запиваємо Йорданською водою

– Коли треба споживати артос? – прошу пояснити.

– Це треба робити натщесерце і тільки тоді, коли людина хворіє або сумує душа, – каже священик. – При цьому обов’язково кажемо: «Христос Воскрес!» Є традиція запивати хліб свяченою Йорданською водою. Це той чудодійний засіб, до якого може вдаватися православний християнин, відчуваючи себе чи фізично нездоровим, чи душевно неспокійним. Важливо використати артос до наступного року, він не має залишатися. Можна його також передавати рідним і близьким, але якщо впевнені, що святиня зберігатиметься належним чином. Бо освячуємо і споживаємо артос на здоров’я тілам і душам нашим.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися