Аркадій МЯДЮТА
Волинь

Ортопедичні захворювання у дітей можуть призвести до інвалідності, - лікар-ортопед з Волині

14 липня 2019, 12:50
0
1
Сподобалось?
1

Завдання батьків – якомога раніше показати немовля спеціалістам

Сину було вже шість місяців, коли я вперше прийшла з ним до ортопеда. Лікар оглянув ніжки-складочки, зробив УЗД і шокував: «У дитини немає ядер у кульшових суглобах». Виявилося, що вони мали би сформуватися до трьох місяців, однак через проблеми із засвоєнням кальцію у нас цього не сталося. Звісно, пройшли курс лікування, одужали. Лишився страх: а якби я затягнула і прийшла ще пізніше? Лікар-ортопед Волинської обласної дитячої лікарні Аркадій Мядюта саме так і пояснює: існує близько тисячі різних патологій опорно-рухового апарату в дитини, і більшість з них чудово піддаються лікуванню. Варто лише вчасно їх виявити.

Дисплазія – дівчача хвороба

Одна з найпоширеніших хвороб новонароджених – дисплазія. Грубо кажучи, це недорозвинення всіх елементів кульшового (тазостегнового) суглоба. В ідеалі голівка стегна має бути в западині суглоба. Але якщо вона менша чи більша, а западина замала чи несформована – ідеального співпадіння вже не буде, а отже діагноз – дисплазія. Статистика невблаганна: легка і середня її стадії трапляються у кожної другої-третьої дитини! Важка стадія рідше – один випадок на тисячу. У 80% випадків дисплазію діагностують у дівчаток. Помітити неозброєним оком цю патологію неможливо, але є ряд факторів, які її зумовлюють. Тож звернути на це увагу слід тим мамам, які виношували двійню чи трійню, у плоду було сідничне або поперечне передлежання, внутрішньоутробне обвивання пуповиною та недоношеність. Свою роль відіграє і спадковість: якщо в роду були ці хвороби, значить, ваші діти теж у зоні ризику.

– До року всі форми прояву дисплазії: незрілість кульшового суглоба, передвивих, підвивих і навіть вивих добре піддаються лікуванню, – розповідає Аркадій Іванович. – Варто лише оглянути дитину якомога раніше: найкраще в місяць, максимум – в три. Але ж у нас спохоплюються, коли уже дитина стала накульгувати або пішла як качка. Тоді консервативне лікування не допоможе. Треба оперувати, а це, насправді, дуже страшна річ. У дитини перебивається таз… Ой, краще не доводити до такого. Коли я лише починав на Волині свою практику, до мене потрапляли п’яти-шестирічні діти з такими запущеними формами, що я хапався за голову. Зараз таких випадків менше. Хоча… Рік тому у пологовому перевірив дитину – вроджений вивих стегна. Розписав матері, як сповивати, які масажі робити, які фізіопроцедури пройти… Але вона досиділася до того, що ми мусили під наркозом ті суглоби вправляти, гіпсувати… Це ж скільки мук той малий  витерпів. Йому рік, а він досі лікується. Хоча могла ж за два-три місяці безболісно поставити дитину на ніжки!

Сколіоз – у п’ять  років, остеохондропатія – у три

Ще одна з найпоширеніших останнім часом хвороба в ортопедії – сколіоз. І зараз він косить дітей просто шаленими темпами. Всьому виною неправильне сидіння загалом і над ґаджетами зокрема. А хребет – це наша антена, вегетативна система, яка за всім стежить. Уявіть собі, перші прояви сколіозу фіксуються вже у 5–6-річних дітей! Наймасовіше ж починають мучитися зі спиною у років 12. Хоча, знову ж таки, як запевняє Аркадій Іванович, і тут діє правило: чим раніше звернувся, тим швидше вилікувався. Адже сколіоз виявити дуже просто: попросіть дитину зігнутися з опущеними вниз руками і головою. Ребра по обидва боки хребта мають бути симетричними. Якщо на одному боці вони припідняті – це вже привід звернутися до ортопеда.

– Суттєво помолодшала у діток остеохондропатія, тобто руйнування кісткової тканини, – розказує Аркадій Мядюта. – Найстрашніший варіант – руйнування голівки стегнової кістки, так звана хвороба Пертеса. Захворювання важке, призводить до інвалідності і потребує в подальшому ендопротезування суглобів. Колись довелося оперувати хлопчика, якому ще не було трьох рочків. Але, як правило, уражає п’яти-семирічних. Це підступна недуга: дитина раптово починає накульгувати, але біль відчуває  і показує абсолютно не в тому місці, де руйнується кісткова тканина. І саме це збиває з пантелику багатьох лікарів. Справжній діагноз з’являється, коли процес став незворотнім… Тому я ще раз хочу нагадати: звертайтеся до лікарів-ортопедів вчасно. За нормами – в один місяць, три, шість, дев’ять і рік. Огляд не має бути поверхневий: лікар розвів-звів ніжки, подивився складочки і на тому все. Потрібне комплексне клінічне дослідження із застосуванням УЗД-апарата. Якщо нема спеціалістів у районі, не пошкодуйте часу і грошей на огляд в обласному центрі. Найгірше пропустити патологію і за кілька років стати батьками дитини з інвалідністю.

Мирослава КОСЬМІНА

До речі, Аркадій Мядюта став першим лікарем-ортопедом на Волині, який почав застосовувати безпечний УЗД-апарат для огляду малюків.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися