Травник з Волині знає, як вберегтися від коронавірусу
Волинь

Травник з Волині знає, як вберегтися від коронавірусу

25 жовтня 2020, 19:57
0
0
Сподобалось?
0

Петро зі Старовижівщини давно цікавиться лікуванням травами, зібрав про них велику кількість літератури. Розказати про набутий власний досвід чоловік погодився за умови, що ми не називатимемо його прізвища, бо розповідати про власні недуги на загал не наважується.

Завагітніти жінці допоможе шавлія

– У нашій хаті завжди стояв запах лікарських трав, – згадує чоловік. – Мама хворіла на хронічну діарею, лікарі були безсилими, отож вона й підсіла на калган та ракові шийки, настояні на горілці, і тричі на день пила їх по столовій ложці натщесерце. Які пропорції, не знаю, тому що був тоді ще малим. До того ж вона ніколи не купувала  магазинних чаїв, смакували ми трав’яними з меліси, іван-чаю, багна, парила, звіробою. Лікарські рослини мама збирала і сушила сама.

Петро працював на залізниці: влітку в спекотних умовах, а взимку на холоді. Перехворів на грип, а недуга дала ускладнення. Найбільше постраждали легені, міг причепитися туберкульоз або онкологія.

– Легені були настільки уражені, що страшно було дивитися на рентгензнімок, – розповідає травник. – Медицина медициною, а заходився я лікуватися настоянкою оману високого. Додавав до неї ще первоцвіт та молоду кропиву, яка чистить кров. За два роки до пенсії мене зняли з обліку. Тому зробив висновок, що така настоянка помічна при всіх захворюваннях дихальної системи.

Біля хати Петра росте чимало цінних трав. Серед інших помічаю шавлію, яку господар посіяв з насінини.

 – Це природний фурацилін, – переконаний чоловік. – Настоянкою з неї можна знезаражувати будь-які рани. Лікує застуди, стоматити, ниркові хвороби, печінку, бронхіти. У Древньому Єгипті після спустошливих воєн чи епідемій жінок змушували пити заварену шавлію і приправляти нею їжу для того, щоб завагітніти, жерці роздавали траву безкоштовно.

Обережно зі звіробоєм: призводить до сліпоти

Парило, букет якого припас господар на зиму, помічне при захворюваннях печінки. Настоянкою живокосту натирає горло при застудах. Пижмо слугує як кровоспинне. Зубрівка, яку за великі гроші  скуповують за кордон, використовується при здутті живота, застуді, кашлі, багно – антивірусний препарат.

– Коли довго приймаєте антибіотики, попийте кропиви, – радить, – але вона протипоказана сердечникам, діабетикам і тим, у кого хвора печінка. Не можна не згадати і про звіробій – траву від сотні недуг. Але будьте обережні: надмірне його вживання може призвести до сліпоти.

А от іван-чай допоможе вилікувати аденому простати. Підвищує імунітет настоянка вівсяної соломи. Є у травника й порада, як вберегтися від коронавірусу: варто лише змащувати вуста, лоб, носа настоянкою живокосту. Нею можна лікувати навіть туберкульоз кісток.

Любов до лікарських трав спонукала мого співрозмовника освоїти новий бізнес. Одна із фірм запропонувала подружжю зайнятися вирощуванням мальви.

– Посіяли її цілу плантацію, обробляли, а тепер збираємо квіти, – каже травник. – Коли дуже спекотно, то й двічі на день. Мальва, як і алтея, лікує легеневі захворювання, бронхіт. Особливо популярною стала останнім часом. А загалом кожна травина під нашими ногами – ліки, потрібно лише знати, як їх використовувати.

Наталія ЛЕГКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися