На Волині дивом врятували 97-річну жінку, яка надихалась чадним газом
Волинь

На Волині дивом врятували 97-річну жінку, яка надихалась чадним газом

15 лютого 2021, 16:58
0
0
Сподобалось?
0

97-річна волинянка дивом вижила, коли її оселю заповнив їдкий дим.

Про це пише Горохівський вісник на своїй сторінці у Фейсбуку.

Від отруєння чадним газом майже сторічну Марфу Душко врятували сусіди та медики. Трагедія сталася 3 лютого 2021 року в Марковичах  докотилася аж до Горохова. Напевне, вона була б ще жахливішою, якби небайдужість жительки цього населеного пункту Галини Стасюк до чужої біди.

Ця добра серцем і співчутлива жінка допомагала подружжю підприємців Анатолію й Олені Душкам, їхнім синам – студентам Луцького національного технічного університету Вадимові й Дмитру доглядати 72-річного батька й дідуся Володимира Душка та його 97-річну маму Марфу Василівну. Вона родом із Смоляви, з багатодітної сім’ї. Колись трудилася дояркою в колгоспі. Її син працював будівельником у колишній Горохівській ПМК – 172. Так склалася доля, що на старість Марфа Василівна залишилася одна з сином.

Рідні 12 років тому купили для них хату в Марковичах. Анатолій Душко, його дружина Олена, сини Вадим і Дмитро, за їх словами, щоденно по кілька разів їздили з Горохова в Марковичі, возили продукти, мили й переодягали рідних і дорогих для них людей, бо Марфа Василівна – незряча, а її син хворів гангреною. Від ампутації ніг він категорично відмовився, мовляв, «із двома народився, із двома ногами доживу свій вік».

Того зловісного дня Анатолій поїхав у Печихвости. Після повернення звідти передбачали відразу побувати у Марковичах. Але дорога була вкрита сипучим снігом, довелося трохи припізнитися.

У той же час до хати, де жили 72-річний Володимир Душко та його старенька мама, підійшла Галина Стасюк, несла для них молоко. Жінка побачила, що будівлю окутує їдкий дим. Вона негайно забила на сполох, гукнула на поміч сусідів.

Володимира Душка і його маму винесли із хати на свіже повітря. Як розповідали потім очевидці, чоловік був на ліжку, жінка лежала на долівці, напевне, тому менше вдихнула отруйного чаду.

Приїхали два автомобілі екстреної медичної допомоги. Приїхали Антолій та його рідні, потім – рятівники, які не зареєстрували пожежі як такої, бо її не було й тіла постраждалих не обгоріли. На їх думку, хворий Володимир Душко підпалив памперси, відтак кімнату заповнив їдкий дим.

Медики надавали найпершу в таких випадках допомогу, але штучне дихання вже не допомогло Володимирові Душку, він був без ознак життя. Роман Кмита костантував, що Марфа Василівна в стані середньої важкості, з втратою свідомості. Престарілу жінку було доставлено в Горохівську ЦРЛ.

- У приймальному відділенні бабуся прийшла до тями, впізнала мене. Я заспокоїла її: «Не хвилюйтеся, ми з Вами!» - розповідала нам у телефонній розмові Альона – так звертаються друзі й знайомі до дружини внука Марфи Василівни Анатолія.

На очах їхнього молодшого вісімнадцятирічного сина Дмитра були сльози. Він казав: «Ми з братом дуже любимо прабабусю. І хоча вона старенька, та хочемо, щоб ще жила».

Для цього доклав усіх зусиль, медичних знань й уваги колектив терапевтичного відділення, яке багато років очолює Богдан Ємчик, де працюють досвідчені лікарі Алла Сафонік і Валентина Тимошенко. Головна медсестра Горохівської ЦРЛ Лариса Король зателефонувала редакції «Горохівського вісника», сказавши: «Хтось із зловмисників пускає буйди, що в зв`язку з пандемією коронавірусу в лікарню не приймають і не лікують людей похилого віку, бо треба в найпершу чергу рятувати молодих. Пришліть у терапевтичне відділення кореспондента, і він переконається, що це не так. Життя людини в будь-якому віці – це найдорожчий Божий дар. І наші медики намагаються зберегти й продовжити його».

- Рідні Марфи Василівни, яка на свій вік уже в задовільному стані та досить активна, постійно турбуються про неї, провідують її в лікарні. Але вони, відповідно до режиму, карантинних вимог, не можуть завжди бути біля неї. Тоді не обділяють її увагою, співчутливістю сестри медичні. В міру наших можливостей для лікування потерпілої було надано безоплатно окремі засоби, - розповів завідувач терапевтичного відділення Богдан Ємчик, який лікує Марфу Душко.

- В терапії працює прекрасний колектив, в якого однакове хороше ставлення до всіх пацієнтів, за що він заслуговує щирої вдячності. Обов`язково напишіть про це в газеті. Досвідчені й талановиті лікарі від Бога Богдан Ємчик, Алла Сафонік і Валентина Тимошенко. Надзвичайно хороші професіонали своєї справи сестри медичні. Низький їм усім мій уклін. Разом із ними уважні та співчутливі до Марфи Василівни і ми, пацієнти терапевтичного відділення,- каже Марія Семенюк, яка лежить у одній палаті з 97-річною жінкою.




Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися