Із міста — у село лікувати тварин
Волинь

Із міста — у село лікувати тварин

1 липня 2014, 18:45
0
0
Сподобалось?
0

Наталія Красько бачила порося, схоже на... слона, і собача з двома лівими лапками

Батьки Наталії Красько, які мешкають у Ковелі, що на Волині, дуже не хотіли, аби вона пов'язала свою долю із ветеринарною медициною. Мріяли, щоб донька мала більш чисту роботу. Але дівчина затялася: стану ветлікарем - і крапка. І про свій вибір за двадцять років не пошкодувала ні разу.

Обслуговує пацієнтів у десяти селах
Нині Наталія Василівна - лікар-епізотолог, провідний спеціаліст, виконує обов'язки завідувача Мельницької ветдільниці, і вдень, і вночі на сторожі. Тут вийшла заміж, має власну сім'ю. Каже, що люди можуть звернутися до неї в будь-яку пору.
- Я дуже любила тварин, моя бабуся з цього села, тож я з дитинства бачила всяку живність, - розповідає пані Наталія. - Вже після школи сумнівів не було: відразу подалася у ветеринарний навчальний заклад. На сьогодні я обслуговую 10 населених пунктів (деякі з них за 15 кілометрів від Мельниці), два сільських господарства та чотири фермерські. Правда, доводиться добиратися коником або мопедом у найвіддаленіші куточки. Але це мене ніскільки не лякає. Звикла.
Спеціаліст каже, що живності в людей нині зменшується. Селяни менше утримують корів, бо нема стабільної ціни на молоко, а молодь їх не хоче розводити. Хоча ті, які все ж ризикують займатися молочною галуззю, нині більше дбають про надої: сіють соковиті корми, моркву, роблять у домашніх умовах силос. 
А от свиней не зменшується, як і птиці. До речі, в селі багато хто утримує цесарки, адже вони добрі матері, а яйця не алергічні і можуть зберігатися до року. А найголовніше: коли побачать у небі хижака, то так кричать, що вся домашня птиця встигне швидко заховатися. Одним словом, охоронці.
Рожа небезпечна для свиноматок абортами
- Чим нині найчастіше хворіють тварини?
- На теперішній час у птиці кокцидіози: курчата вилуплюються і починають проносити. Найкраще для профілактики пропоїти їх антибіотиками, щоб вони не пропали, - радить спеціаліст. - А через шість тижнів дати їм препарат від глистів. На свиней часто, коли осінь і дощі, нападає рожа. Небезпечна абортами для свиноматок. Тож лікувати потрібно, бо тварина може й згоріти від температури. Тешену в нас якось, слава Богу, вивели. Найкраще від тешени, звичайно, щеплення. Хвороба інфекційна, а розносять її навіть мухи. Крім того, вона не лікується. Якщо організм свині її навіть переборе, то така тварина все одно буде нездорова. Їсти її м'ясо можна, але термічно обробивши, викинувши голову і хребет - загалом кістки. І всі ці відходи потрібно закопувати. Також не раджу пити молоко з лейкозної годувальниці. У нас до мене працювали гарні спеціалісти, які з моєї зони обслуговування взагалі цю хворобу викорінили, як і туберкульоз. 
- Худоба через укус кліща може захворіти, як кажуть, на жовтяницю, - продовжує Наталія Василівна. - У корів відразу пропадає молоко. Підвищується температура, припиняється жуйка і з'являється жовтизна слизових оболонок. Якщо не лікувати, то худоба загине. Але краще провести профілактику, є препарати, якими потрібно обробити від кліщів не тільки корів, але й коней, і собак, які також дуже чутливі до кліщів. Були випадки в моїй практиці, що господарі зверталися вже пізно. 
Пані Наталія каже, що і над тваринами часом глумиться природа. Наприклад, бачила новонароджене порося, схоже на... слона, собаченя, що з'явилося на світ з двома лівими... лапками. А от пологи у тварин часто бувають важкими, доводиться цілу ніч допомагати. У її практиці був випадок, коли у свині розірвалося... серце.
- Ветеринарна служба дуже специфічна, - каже, - тож ми надаємо тваринам найрізноманітнішу допомогу. Вони на свою хворобу поскаржитися не можуть. Доводиться розраховувати на власний досвід, знання. 
Марія ДУБУК,
Волинська область
Фото автора


 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися