У Луцьку фіксують нашестя лисиць: експерти пояснили причини
Волинь

У Луцьку фіксують нашестя лисиць: експерти пояснили причини

29 вересня 2023, 09:38
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку дедалі частіше фіксують випадки зустрічей диких лисиць з людьми серед вулиць міста. З чим це може бути пов'язано – розповіли у відділі екології Луцької міської ради.

Так, днями дику тварину помітили на вулиці Дубнівській. Пухнастий звір спокійно перебігав дорогу – про це пише  «Конкурент».

Ще з липня тварин бачили у районах вулиць Богдана Хмельницього, Набережної, у старому місті, а також на Огієнка і навіть у центрі міста – на проспекті Волі. У коментарі нашим журналістам очільниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак розповіла про можливі причини, а також плани владців з вирішення цього «дикого» питання.

«Цього року як ніколи було багато звернень з різних районів міста. Єдине пояснення – це те, що доступна їм їжа на території міста. Це смітники, курники... В районі Набережної і Вишкова звертаються теж. Тобто там, де є приватний сектор, де є для них легка здобич. Біля Краєзнавчого музею теж бачили, дзвонили кілька днів тому, що теж бачили лисицю», – каже головна екологиня міста Оксана Лисак.

Вона погоджується, що місто і дикі тварини – це не зовсім типове явище, проте у міста нема органу, який може боротися з дикими тваринами.

«Першочергово звернення були на державну ветеринарну службу, яка в складі Держпродспоживслужби. Вони вже адресували на міську раду ніби це як питання благоустрою, але при міській раді немає ніякого такого підрозділу, який би займався дикими тваринами. Займаються безгосподарними собаками і котами, але це апріорі свійські тварини, а щодо диких тварин немає такого підрозділу.

Тому ідея така – пропрацювати разом з ДСНС, щоб при них ввести посаду, бо є звернення і про змій, і про кажанів... На даний момент поки це питання не вирішене», – зазначила Оксана Лисак.

Посадовиця додала, що наразі у міській раді працюють над статегією розвитку міста, і це питання – безпека від диких тварин – внесли як одне з таких, що потребує вирішення.

 «Відстрілювати заборонено під час військового часу. Це ж має бути спеціаліст, який може розрахувати, скільки треба того снодійного на масу тіла тварини, куди її вивозити, чи можливо це робити, в який період року, чи є у тварини дитинчата... Ми працюємо над цим питанням», – додала очільниця відділу екології.

До слова, на початку вересня спеціалісти організували пероральну імунізацію диких м'ясоїдних тварин, бо у зв'язку з початком війни не проводилась щорічна імунізація, коли з літака розкидали корм з вакциною.

«Розкидали цю вакцину по лісах в брикеті з сухого корму. Тобто імунізація проводиться, захворюваність на сказ регулюється доступними методами.

Сказати, що ті тварини, яких бачили в місті, виявляли якусь агресивну чи нетипову поведінку, на щастя, – ні. Це візуальні спостереження, бо їх ніхто не відловлював і не проводив аналізи», – резюмувала Оксана Лисак.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися