Підручники для учнів п’ятого класу нарешті будуть?
Волинь

Підручники для учнів п’ятого класу нарешті будуть?

28 жовтня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Ще з минулого навчального року тягнеться проблема щодо забезпечення підручниками учнів п’ятого класу. Адже для цієї категорії школярів взагалі немає жодних підручників, бо ці діти перші, хто навчається за програмою Нової української школи. Тоді шукали спонсорів, які б виділили кошти для цього, бо гроші з бюджету пішли на армію. Нині ж обіцяють, що до кінця року підручники таки будуть. Однак батьки не вельми вірять чиновникам.

Секретарка освітнього комітету Верховної Ради Наталя Піпа на початку цьогорічного навчального року заявила, що нині ситуація краща, ніж перед початком минулого навчального року. Запевнила, що частина підручників уже надрукована. Оскільки коштів в держбюджеті обмаль, то вирішили залучати іноземних спонсорів. Тож українським дітям та педагогам взялися допомагати уряди Швеції, Японії, Європейського Союзу. Також за підтримки партнерів у 2023 році планують видати для 6 класу посібники з географії та підручники для учнів з особливими освітніми потребами.

Нещодавно заступник міністра освіти та науки України Андрій Сташків потішив усіх новиною, що проблема дефіциту посібників вирішується, тож у грудні всі учні цих класів матимуть необхідну літературу.

– Міністерство вело перемовини з міжнародними партнерами, і завдяки їм були надруковані підручники для 5 класу – математика, українська мова та природничі дисципліни, – зазначив Сташків.

Він додав, що через складну логістику надрукована українська мова ще доставляється до закладів освіти окремих регіонів. Такий досвід Міносвіти використовував вперше, тому виникли певні затримки. Цього навчального року на друк підручників для 5 і 6 класу вдалося виділити кошти з держбюджету, запевнив чиновник. Проте сума не покрила всю необхідність учнів у літературі на початок вересня.

Знайома, яка має дочку-п’ятикласницю, здала шістсот гривень на чотири книжки.

– Дехто з батьків сам роздруковує потрібні завдання, але це теж затратно, бо якщо вдома нема принтера, то заплатити за кожну сторінку вийде дорожче, ніж купити підручник, – переконана жінка.

В обіцянку, що зимою будуть потрібні підручники, не вірить.

– Вже минуло року обіцяли, що їх додадуть. Діти цілий рік вчилися за телефонами, бо батьки надіялися, що от-от будуть підручники. Вже у шостий клас пішли, і знову нема книжок з потрібних предметів. Найлегше все списати на війну, – сердиться жінка.

– Мій син минулого року був п’яти­класником. Тоді не було жодного друкованого підручника, – розповідає інша мама Олеся. – Правда, у січні отримали математику. Дякувати Богу, хоча б один. Дитина має вади зору. Уроки онлайн, підручники електронні, цілий день перед монітором. Я так розумію, що і 6 клас чекає та сама історія. Деякі батьки купували друковані книжки за свої гроші. А міністр освіти плаче, що бюджет обмежений і всі гроші пішли на війну. Забрали б у хабарників мільйони і віддали б на підручники. Хоч раз би добру справу зробили!

Начальниця управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Наталія Матвіюк коментує ситуацію так:

– На Волинь вже надходять потрібні підручники, які друкувалися за кордоном за підтримки наших іноземних партнерів. Замовили 184752 підручники, отримали – 66056, це 36 % від замовлення. Математика, польська мова, природничі науки, пізнаємо природу, довкілля – це за кошти державного бюджету та донорів. А українська мова – за кошти донорів. Ми їх розподіляємо по громадах, а вони вже передають у свої навчальні заклади.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися