Юрій РОЖАНСЬКИЙ
Волинь

Рак шийки матки – не вирок: як захиститися жінкам від цієї хвороби

17 лютого, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

Щороку тисячі жінок в Україні отримують діагноз рак шийки матки. Ця недуга на другому місці після раку грудей. Рак шийки матки серед п’яти найпоширеніших онкологічних захворювань в Україні. Що це за хвороба, які її симптоми, як захиститися? На усі ці болючі питання відповідає Юрій Рожанський – заслужений лікар України, гінеколог та онколог вищої категорії.

На пізніх стадіях – це ніби вулкан, з якого витікає кров

– Цей вид раку виникає внаслідок мутації епітеліальних клітин шийки матки. Найчастіше він зустрічається в жінок старших 30 років, але, на жаль, останнім часом помолодшав. У нас був випадок, коли ми діагностували цю хворобу у 18-річної пацієнтки, – розповідає Юрій Федорович. – На ранньому етапі жінку нічого не турбує, хвороба часто має безсимптомний перебіг. Тому лікарі радять жінкам регулярно проходити профілактичні огляди, тобто один раз у рік, щоб попередити це захворювання. Больовий синдром починається на занедбаних стадіях (третя та четверта), коли метастази вже розходяться по всьому тілу. Рак шийки матки на пізніх стадіях – це коли немає жодної здорової тканини, а тільки висять шматки некротизованих клаптиків страшного сірого кольору. Візуально дуже схоже на кратер вулкана, а з глибини цього жаху, як із жерла вулкану, витікає кров. Тому я закликаю жінок дбати про себе – вчасно приходити на профілактичні огляди! Адже цю хворобу можна подолати, якщо вчасно виявити та ефективно лікувати.

– Які ж симптоми раку шийки матки?

– Вагінальні кровотечі після статевого акту, між місячними або після менопаузи; водянисто-кров’янисті виділення з піхви, що мають різкий неприємний запах; біль в ділянці малого тазу; біль під час статевого акту. При більш серйозних стадіях можуть з’явитися такі симптоми як набряк ніг, проблеми із сечовипусканням або випорожненням кишківника, кров у сечі та калі.

Вірусом папіломи людини  можна заразитися і через інтимний дотик

– За даними ВООЗ, 99 % випадків раку шийки матки пов’язані із зараженням вірусом папіломи людини. Наголошу: рак шийки матки не буває без вірусу папіломи людини, – продовжує Юрій Рожанський. – Інфікування, зазвичай, проходить без жодних симптомів. Більшість людей навіть не знають, що мають вірус папіломи людини. Найчастіше цей вірус передається під час статевого контакту. Більшість людей інфікуються невдовзі після початку статевого життя. Але можна заразитися і через інтимний дотик. Вірус папіломи людини дуже заразний і поширюється при близьких контактах шкіри до шкіри.

– Як убезпечити себе від вірусу папіломи людини?

– Існує вакцина, яку застосовують вже протягом 17 років. Дослідження показують, що щеплення проти вірусу папіломи людини може зменшити випадки раку шийки матки майже на 90 %, а захист від вірусу триває щонайменше 10 років. Вакцина захищає від 9 типів вірусу папіломи людини. Серед них є два, які викликають майже всі випадки раку шийки матки та більшість анальних раків, а також деякі види раку статевих органів. У багатьох європейських країнах вакцинація від вірусу папіломи є безкоштовною (її роблять і дівчаткам, і хлопчикам). Завдяки великому охопленню населення щепленням від вірусу папіломи людини, рак шийки матки можливо ліквідувати у масштабах країни. Як це зробила, наприклад, Австралія, яка одна з перших запровадила обов’язкові щеплення від вірусу папіломи людини. У них радикально впав рівень захворюваності, і для них занедбані випадки раку шийки матки велика рідкість. В Україні, на жаль, вакцинація від вірусу папіломи людини не входить до календаря обов’язкових щеплень. Але МОЗ України радить батькам самостійно організовувати щеплення дітям і вакцинуватися жінкам репродуктивного віку.

– Коли робити щеплення проти вірусу папіломи людини?

– Імунізацію дітей краще проводити до того, як вони починають статеве життя. Міністерство охорони здоров’я України рекомендує робити щеплення дітям у віці 9–14 років. Тоді рівень захищеності набагато вищий, ніж коли вакцинується сексуально активна жінка, яка має одного чи декілька партнерів. Але все одно це теж захист.

«Клініка Рожанського» – кваліфікована допомога жінкам

– Як вплинула війна на жіноче здоров’я?

– Через повномасштабне вторгнення багато переселенок в Україні та за кордоном не мають потрібної медичної допомоги. Жінок непокоїть хронічний стрес, змінюється й психологічний стан, від стану «я турбуюсь про себе» до стану «я виживаю і в першу чергу піклуюсь про своїх рідних під час війни». За даними МОЗ, на початку 2022 року у 4000 українок діагностували рак шийки матки, понад 1000 з них померло.  Коректної статистики про кількість раку шийки матки на час війни ми не маємо. Що можна сказати точно – це те, що у нас збільшилась кількість занедбаних випадків.

– Чи є дані по Волинській області?

– У 2023 році виявлено 92 хворих на рак шийки матки. Найбільше, 59 жінок – 1-2 стадії (64,1%), третьої стадії – 18 жінок (19,6%) і четвертої стадії – 15 (16,3%). І тому сьогодні «Клініка Рожанського» – це та база, яка володіє сучасними теоретичними та практичними даними, сучасною апаратурою та інструментарієм, користується європейськими лабораторіями, щоб завчасно виявити передпухлинну патологію геніталій та проводити ранню діагностику онкологічних захворювань. Крім оздоровлення наших жінок в галузі гінекології, обов’язково звертається увага на грудні залози, щитовидну залозу, шкіру. При необхідності кваліфіковану допомогу надають такі лікарі: онкогінеколог, онкомамолог, ендокринолог, невролог, кардіолог, гінеколог, лікарі ультразвукової діагностики. Бажаємо всім українським жінкам міцного здоров’я та миру на нашій рідній землі!

Підготувала Олена ПАВЛЮК

При потребі звертайтеся  у «Клініку Рожанського»

 за телефонами:

адміністратор 066 137 3340,

старша медсестра 066 798 5263.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися