Колись у Білостоку були панські купальні
Волинь

Колись у Білостоку були панські купальні

10 серпня 2014, 16:14
0
0
Сподобалось?
0

Як свідчать документи, які зберігалися в архіві Свято-Михайлівської церкви села Білосток Луцького району, назва цього населеного пункту походить від джерел, які не одне століття напувають кришталевою водою довколишній люд. 
Сам храм побудований у 1636 році і є історичною пам'яткою. Він розташований на горі, а внизу починають свій шлях джерела. Тут здавна зупинялися подорожні, аби втамувати спрагу. А легенди розповідають, що вода має й цілющі властивості, бо нібито від неї оздоровилося троє людей, які мали пухлини. Сама гора, біля підніжжя якої знаходяться джерела, глиняна, а дно джерел - білокам'яне. Через це вода здається білою, хоча насправді вона чиста і прозора. Від білого стоку село й одержало назву Білосток. Такі цікаві відомості ми отримали від сільського бібліотекаря Світлани Семенюк. Вона провела нас до джерел, які за майже чотири століття перетворилися у невеличке озерце. А дорогою переповідала спогади місцевої жительки Марії Кондратович (нині покійної) про те, що цілющу воду дуже цінували польські пани:
- Тоді Марія Григорівна була ще дитиною, але пам'ятала панів Дульських і Голубецьких. Поляки розводили у ставках рибу, не забороняли ловити й людям. А на березі спорудили лязенки, тобто купальні. До води вели дерев'яні східці, на березі було кілька будиночків-роздягалень для панночок, які полюбляли холодну купіль. Вважали, що вона омолоджує. Двічі на рік священик освячував воду. Для цього навіть збудували спеціальну хатинку, яку називали Йордань. Оскільки у селі тоді було лише дві криниці, то люди відрами на коромислах набирали воду з джерел для своїх потреб. У результаті будівництва дороги на село Садів частину храмової гори було зсунуто у джерело, і його площа зменшилася, але вода своєї сили не втратила. Світлана Ярославівна додала, що й зараз джерело користується не меншою популярністю. До нього приїжджають мешканці навколишні сіл та Луцька. А щороку на Водохреще місцевий священик проводить освячення води і чимало вірян приймають холодну купіль. 
- Не було жодного випадку, щоб хтось захворів. Ця вода дійсно цілюща, - переконана жінка.
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися