Волинський офіцер-артилерист вивів з Іловайського котла чотири десятки бійців і підбив чимало російської техніки
Волинь

Волинський офіцер-артилерист вивів з Іловайського котла чотири десятки бійців і підбив чимало російської техніки

13 вересня 2014, 23:41
1
14
Сподобалось?
14

Мова про капітана Костянтина Коваля, командира 2-ї протитанкової батареї протитанкового артилерійського дивізіону 51-ї окремої механізованої бригади з Володимира-Волинського. Про героїчний бій в Іловайському котлі під його керівництвом розповідав інший герой тих трагічних для українського війська подій полковник-танкіст Євген Сидоренко.

Волонтер 51-ї ОМБР Костянтин Зінкевич натомість записав розповідь самого капітана Коваля про ті події.

«Думаю, потрібно говорити про тих героїв 51-ї бригади, які здійснювали справжні подвиги. І не чекати, поки про них хтось згадає і дасть медальку, а вимагати до них уваги та поваги вже», - зазначив Костянин Зінкевич.

24.08.14 батарея Коваля стояла біля Кутейниково. У цей день наші хлопці підбили 3 БМД російської армії. Десант ворожий порозбігався по «зеленці». У відповідь бійці 51-ї отримали шквальний артобстріл. Втратили три гармати «Рапіра». Отримали команду трохи відійти. Із двома гарматами під вогнем поїхали звідти, маючи лише двох легко поранених. Рухались наші в сторону Многопілля на гусеничних МТЛБ прямо по залізничній колії кілька кілометрів.
Бійці з батареї досі не розуміють, як їм не позривало гусениці та не погубились гаубиці .
25.08.14 добре замаскували дві гаубиці (одна на фото) і цілий день очікували нападу. Він таки відбувся. Починаючи з 10.00 дуже сильно по наших працювала артилерія та «ГРАД». У російській колоні, яка рухалась до них, хлопці нарахували 73 одиниці. Це було на відстані 7-8 кілометрів.
А вже після 15.00 досить близько (1,5 км) з'явилась інша ворожа колона. Костянтин наказав підпустити ближче і розстріляв 2 МТЛБ-6М російської армії з однієї гармати. А друга так і залишалась «не засвіченою» для прикриття.
Потім кілька днів вони сиділи в оточенні, проривались під шквальним вогнем. Ми знаємо про величезні втрати української армії у цьому прориві з-під Іловайська. Але дякуючи вмілому і фаховому керівицтву капітана Коваля своїм підрозділом, із 41 чоловік його підлеглих лише один боєць Шванк Олег Миколайович опинився у списку зниклих безвісти. Усі інші вийшли неушкоджені (легкі поранення вже заживають). Повзли на пузі багаато кілометрів, розбившись на групи. І це при тому, що у них нічого, крім бронежилетів не було, що всього 5 кевларових шоломів мали.
«Хочу назвати розрахунок тієї легендарної гармати: навідник рядовий Лукащук Віталій, номер обслуги солдат Русов Олександр, номер обслуги старший солдат Касьянчук Сергій, механік-водій МТЛБ старший солдат Ковальчук Ярослав», - перелічує імена героїв Зінкевич.

Нині волонтер запрошує усіх небайдужих людей долучитися до доброї справи, допомогти з екіпірування та обладнанням для героїчного підрозділу Костянтина Коваля.

У списку потреб:

дальномір - 6 шт.
GPS - 7 шт.
шоломи - 35 шт.
тепла білизна - 40 комплектів
куртки - 35 шт.
спальники - 30 шт.
прилади нічного бачення - 6 шт.
тепловізор - 1 шт.
берці - 25 шт.
аптечки - 35 шт.
Кошти можна надсилати сюди:
Картка Приватбанку для благодійних внесків на ім'я
ПАНАСЮКА Олексія - 5168 7572 6883 4340

рахуноку у Польщі (Euro, $):
Bank Zachodni WBK S.A. (BZWBK) Mykola Svystun, rach. 25 1500 1807 1118 0008 8636 0000
(IBAN) PL 25 1500 1807 1118 0008 8636 0000, (BIC) KRDBPLPW

для переказів Western Union та MoneyGram: KOSTIANTYN ZINKEVYCH.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Сергій
    Сергій

    у нас хоть мозги есть, а у вас, кацапов, вата разлетается после попадания в голову.

    14 вересня 2014, 09:35
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися