У Луцьку виставка «Пам’яті Олекси Ошуркевича”
Волинь

У Луцьку виставка «Пам’яті Олекси Ошуркевича”

1 квітня 2018, 12:10
0
0
Сподобалось?
0

До 85-ої річниці (1 квітня) від дня народження ученого-етнографа, фольклориста, літературознавця, музейного працівника О.Ф.Ошуркевича підготовлена виставка з фондів бібліотеки Волинського краєзнавчого музею «Пам’яті Олекси Ошуркевича (1933–2010)», -повідомляє Музейний простір Волині.

На ній представлені його науковий доробок – книги «Пісні з Волині», «Чарівне кресало: Українські народні казки з Волині і Полісся», «Лірницькі пісні: Матеріали до вивчення лірницької традиції», «Родина Косачів і волиняни», «Пісні з Колодяжна», «Найрідніший рідний край – Волинь», «Пісні Шевченкового краю», «Оповіді Шевченкового краю», «З фольклорної криниці Франкового села», «Берестецька Голгофа: Антологія української поезії про Берестецьку битву 1651 року» та інші, публікації у наукових збірниках, матеріали етнографічних конференцій, присвячених пам’яті Олекси Ошуркевича. Олексій Федорович Ошуркевич – відомий український дослідник, автор понад двадцяти книг з фольклористики, етнології, літературного краєзнавства, численних публікацій в наукових збірниках, періодичних виданнях. Зібрані ним матеріальні й духовні пам’ятки стали важливим надбанням нації, послужили й сьогодні є джерелом для ґрунтових досліджень вітчизняних і зарубіжних науковців.

Народився О. Ошуркевич 1 квітня 1933 р. у м.Берестечку Волинської області. Фах філолога здобував у Львівському державному університеті імені Івана Франка. Після роботи в кількох районних газетах у 1961 р. він був прийнятий до Волинського краєзнавчого музею, де пропрацював 20 років.

Досить активно О. Ошуркевич займався музейним будівництвом у 1980-х роках. Докладав чимало зусиль, щоб на Волині діяли музеї та музейні кімнати різного профілю.Його розвідки дали поштовх іншим науковцям до активного вивчення музейної справи Волинської області.

Він став другим лауреатом премії імені П. Чубинського у номінації за збереження пам’яток фольклору, етнографії та мистецтва. Йому також присуджені обласна премія імені М. Куделі  й звання «Заслужений працівник культури України». За збереження нематеріальної культурної спадщини у 2010 р. О. Ошуркевич удостоєний Всеукраїнської премії імені В. Гнатюка, запровадженої Міністерством культури України. У Луцьку, де багато років проживав й плідно працював О. Ошуркевич, є вулиця його імені.

 

 

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися