Українська Конституція – найдавніша у світі
Україна

Українська Конституція – найдавніша у світі

29 червня 2018, 17:11
0
0
Сподобалось?
0

Конституція – це Основний Закон, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов’язки громадян. Українську Конституцію прийняли вночі 28 червня 1996 року, коли народні депутати та президентська команда зуміли домовитися щодо розподілу владних повноважень.

Пам’ятник – у Прид­ніст­ро­в’ї. Пер­шу вітчизняну конституцію написав гетьман Пилип Орлик. Вона прийнята 5 квітня 1710 року і є однією з перших у Європі та світі. Адже Основний Закон Сполучених Штатів Америки було схвалено лише 1787 року, Франції та Польщі – 1791 року, Російської імперії – 1905 року. На честь 300-ліття ухвалення першої української конституції 9 квітня 2010 року відкрито пам’ятник. Але не в Україні, а на території фортеці в Бендерах (невизнана Придністровська Молдавська Республіка).

Конституція в мініатюрі. 22 серпня 2011 року у Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України. Її розмір – 2х3 см, включає 160 рукописних сторінок, літери висотою не більше 1 мм можна читати без окулярів. На її створення пішло близько двох місяців. За словами автора мініатюри Ігоря Степанова, цей екземпляр перший як в Україні, так і в країнах СНД. Міні-макет книжечки художник передав Музею книги та друкарства.

Зміни. За 22 роки до Конституції України було внесено шість змін. Останні – 2 червня 2016 в частині правосуддя. Ще сім законопроектів про зміни до Конституції були попередньо схвалені, але не прийняті загалом як закони або ветовані Президентом.

Цікаво, що 28 червня – День Конституції України – є єдиним державним святом, яке закріплене у самій Конституції.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися