Несподіваний виток сепаратизму у Росії — почався рух за Кенігсберг
Світ

Несподіваний виток сепаратизму у Росії — почався рух за Кенігсберг

3 серпня 2016, 20:35
0
1
Сподобалось?
1

Активісти Калінінграда з опозиційної кремлівським окупантам організації «Балтійський авангард російського опору», зокрема її голова Олександр Оршулевіч, ініціював процеси повільної інтеграції регіону в європейські інституції всупереч офіційну курсу тоталітарної держави. Першим таким кроком стало розміщення БАРСом на он-лайн платформі «Change.org» петиції про повернення місту його історичного найменування – Кенігсберг.

У тексті опублікованої 20 липня петиції, йдеться: «Сьогодні Калінінград є привидом радянського тоталітарного минулого в самому центрі Європи. Це відчувається і за низьким (в порівнянні з європейськими сусідами) рівнем життя пересічних громадян, і за архітектурними особливостями забудови центру міста, і за комуністичними назвами географічних об'єктів. Не може бути іншої долі у міста, який носить ім'я Михайла Калініна – винуватця геноциду народів СРСР, який причетний до ряду тяжких злочинів. Підписи Калініна стоять на документах про масові вбивства, репресії і терор. Саме Калінін вніс до кримінального кодексу статтю про розстріл дітей з 12 років. Калінін підписав резолюцію про розстріл польських військовослужбовців у Катині. Калінін закликав до нещадного терору проти селян і робітників по всій країні. Ім'я Калініна нерозривно пов'язане зі злочинами радянського тоталітарного режиму в 1917-1946 роках».

Крім ініціатори петиції відзначили, що «не згодні з ескалацією військово-політичного конфлікту в Прибалтиці між Російською Федерацією і НАТО», у той же час заявили про впевненість в тому, що «розумний ребрендинг бурштинового краю сприятливо позначиться на міжнаціональних відносинах у східній Європі».

Після того, як новина про можливе перейменування Калінінграда набрала популярності в Польщі загальнодержавні російські ЗМІ відразу ж поспішили латати діри кремлівської пропаганди, і, звично для всіх, майстерно звинуватили авторів петиції в роботі на спецслужби США, обгрунтувавши це серією фейкових доводів, які не мали місця в житті. Навіть пелюшкових експертів підтягнули, які тільки те й змогли, що видавити з себе: «реальних перспектив у таких ініціатив немає, оскільки, перш за все, калінінградці цього не підтримують, але зробити цю тему обговорюваною, продавити в європейських ЗМІ, щоб розхитати громадськість – такі спроби варто очікувати у найближчі дні».

У той же час, буквально за кілька днів текст петиції підтримали близько 1,7 тисячі користувачів Інтернету, переважно городян, які, всупереч оцінкам і прогнозам кремлівських експертів, вельми таки позитивно поставилися до запропонованої ініціативи про повернення регіону прусського назви:

Як наслідок, не минуло й тижня після ініціювання активістами БАРС зазначеної петиції, російський президент поспішив замінити наявного губернатора Калінінградській області на місцевого керівника ФСБ, свого особистого охоронця, Євгенія Зінічева. Збіг? Очікуємо подальшого розвитку подій в анклаві «руского міра» в Європі.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися