Кім ПІК
Світ

Генії з… психлікарні

23 листопада 2017, 09:37
0
0
Сподобалось?
0

Які феноменальні здібності принесли душевнохворим світове визнання?

Світу відомі імена багатьох диваків, що мають психічні розлади, однак змогли проявити феноменальні здібності в найрізноманітніших сферах життя та науки. Вони, як правило, не можуть самостійно себе обслуговувати, проте мають екстраординарну пам’ять чи здатність до арифметичних обчислень, фантастичні досягнення в образотворчому мистецтві чи музиці. Таких людей називають… савантами.

Знають до трьох десятків мов

Савантизм – один з найдивовижніших та найзагадковіших діагнозів, що тільки можуть бути. Він супроводжується розладами психічного здоров’я. Однак від звичайних розумово відсталих пацієнтів саванти, які теж мають патологію головного мозку, відрізняються… геніальністю.

Ще кілька століть тому були зафіксовані перші випадки савантизму. Але в той час таких людей вважали непридатними для життя в суспільстві, їх уникали, цуралися, а пізніше – старалися відправити в установи для психічно хворих. І лише у 1887 році інтерес до людей-савантів почав зростати. У цьому – велика заслуга лікаря Джона Дауна. Він протягом тридцяти років роботи у психіатричній лікарні в Лондоні бачив не менше десяти незвичних пацієнтів. І довів, що їх не можна називати доти застарілим французьким терміном «вчені-ідіоти», тож запропонував інший – «синдром вченого». Даун визнав їх людьми недоумкуватими, але при цьому підкреслив, що вони мають дивовижну здатність впізнавати цей світ і навчатися. Також зауважив: щоб виявити шедевральні здібності, слід лише підібрати до них правильний психологічний підхід.

Людина-савант може заввиграшки повторити декілька сторінок тексту, почутого лише один раз. Вона безпомилково видає результат множення шестизначних чисел або просто скаже, на який день тижня припаде Новий 3121 рік. Деякі душевно хворі володіють тридцятьма мовами і  можуть накреслити карту міста після кілька­хвилинного польоту над ним у небі. Здається, їхні здібності – безмежні та неможливі!

У сім років декламував напам’ять Біблію

Ще одним вундеркіндом з розумовими відхиленнями вважається Кім Пік. Це відомий американський савант, що став прототипом оскароносного фільму «Людина дощу». При народженні у немовляти було виявлено численні аномалії розвитку головного мозку. Проте ці непрості діагнози не поставили на його житті хрест. Бо проявилася геніальність хлопчика. Вже у півтора року він вмів швидко читати, у сім знав напам’ять Біблію, а в дванадцять освоїв усю навчальну програму до закінчення школи «на відмінно». Він напам’ять знав близько десяти тисяч книг, міг точно відтворити карту будь-якого населеного пункту, сторінку прочитував за 10 секунд, досконало знав біографії музикантів та історію музики, безпомилково називав день тижня будь-якої дати на сотні, а то й на тисячі років уперед! При цьому переносний зміст слів та виразів був недоступним для нього.

Багато савантів здатні відрізняти мільйони різних запахів навколишнього світу. Деякі бачать людей наскрізь і аналізують захворювання, а хтось здатний сприймати цей світ з погляду просторових варіантів – бачити його у різних вимірах.

На слух вивчив тисячу музичних творів

Найбільш відомою історичною особистістю у ХІХ столітті був Том Уіггінс – незрячий темношкірий раб, який жив у родині американського полковника Бетьюна з 1849 по 1908 роки. Словниковий запас його складався десь із сотні слів, але в тринадцять він майстерно виконував тисячі музичних творів! Хлопця вважали мало не восьмим чудом світу. Адже Тома ніколи не вчили грати на фортепіано – він просто часто слухав, як музичні твори виконувала дочка полковника. І вперше сам заграв у чотири роки.

Слух про його талант швидко поширився по всій країні, і Бетьюн стали влаштовувати вистави спочатку в південних містах, а потім у Нью-Йорку, Чикаго. В одинадцять він давав концерти в Білому домі для американського президента!

Том їздив з концертами і Європою. Він вражав публіку тим, що, прослухавши знаменитих музикантів, миттю повторював почуте з найтоншими відтінками. Молода місіс Бетьюн організувала спеціальний фонд, який дозволив генію прожити безбідне життя.

Називали кожен день календаря на 40 тисяч років уперед!

Унікальними савантами вважаються близнюки Джорж і Чарльз Фінни. Хлопці від народження страждали на розумову відсталість й поневірялися по медичних закладах. Вони прославилися у 60-х роках минулого століття як «календарні калькулятори». Джорж і Чарльз встигли взяти участь у численних шоу, демонструючи свій незвичний талант. Близнюки володіли необмеженою числовою пам’яттю і могли моментально назвати, на який день тижня припаде будь-яка дата у межах сорока тисяч років. При цьому елементарні арифметичні задачі (наприклад, два додати два) були їм недоступні. Вважається, що їхня здатність до обчислень пов’язана не з пам’яттю, а з підсвідомо виробленим алгоритмом календарних обчислень.

Джорж і Чарльз ФІННИ

Проте савантизм може бути не лише вродженим, а й набутим. Скажімо, внаслідок енцефаліту, епілепсії чи важкої черепно-мозкової травми. Так став відомим один з найталановитіших скульпторів планети Алонзо Клемонз. Чоловік створює неймовірно реалістичні скульптури тварин, побачивши зображення лише впродовж кількох секунд. Роботи чоловіка оцінюють у десятки тисяч доларів.

Досі вчені не дали відповіді, який же механізм появи «синдрому вченого». Що саванти – генії, які володіють надздібностями, сумніву немає. Вони демонструють безмежний людський потенціал, що не під силу будь-кому з нас.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися