Як виглядатиме Волинська область після адмінреформи (карта, проект громад)
Актуально

Як виглядатиме Волинська область після адмінреформи (карта, проект громад)

24 червня 2015, 13:19
0
0
Сподобалось?
0

Відбулося засіданням Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, в якому взяли участь 37 депутатів Волинської обласної ради. На зібранні обговорили проект Перспективного плану формування територій громад Волинської області. Його винесуть на затвердження уже на найближчі сесію облради.

На даний момент на Волині діє 412 місцевих рад. Якщо врахувати лише вимоги методики, за якою проводиться адмінреформа, і не зважати на думку людей, то область мали б поділити на 37 адміністративних одиниць. Але така ситуація – далека від реалій, стверджують в Офісі реформ Волині.

Тож у сформованому проекті нині – 68 громад. Далеко не всі відповідають методиці, наголошують фахівці, але це не догма.

Так план виглядає по районах.

Шацький. У проекті – 1 громада з центром у самому Шацьку. Які перестороги в такій пропозиції? Доступність надання послуг, наприклад, швидкої та пожежної. Але в цих районах немає інших населених пунктів, котрі би відповідали вимогам методики як адмінцентри. Тому можна створювати проміжні структури.

Село Світязь Шацької об’єднаної громади Шацького району – такою, до прикладу, буде адреса, поки громади не об’єднаються. Але Світязький сільський голова Микола Цвид зазначив, що у них – дещо інше бачення і вони могли би стати потужним адмінцентром. Тож ситуацію ще розглядатимуть.

Любомльський. За планом тут буде 3 громади з центрами у Гущі, Головному і Любомлі.

Любешівський. У проекті – 2 громади (об’єднуватимуться навколо Ветлів та Любешова). Але є пропозиції про створення ще трьох громад, правда, усні. Голова райради Петро Нагорний щодо цього радив:

– Переконаний, що треба дати старт тим, хто хоче об’єднатися. У плані все обґрунтовано. А далі життя покаже: якщо захочуть виокремитися, то ніхто не заборонятиме – таке підкріплено законодавчо.

Ратнівський. Центри – Заболоття, Ратне, Самари. Поки додаткових пропозицій не озвучили.

Камінь-Каширський. Є 5 громад (центри – Сошичне, Полиці, Пнівне, Камінь-Каширський, Бузаки). Експерти наголошували: всі пропозиції врахували.

Старовижівський. Одна громада. Вона обіцяє бути потужною. Пропозицію висловила депутат Валентина Блінова. Вона зазначила, що не варто створювати таку велику громаду, бо буде проблема доїзду.

Ковельський. 8 громад (Поворськ, Люблинець, Любитів, Ковель, Дубове, Голоби, Велицьк, Білин).

Депутат Іван Смітюх із цього приводу наголосив: район має 96 сіл, тож схема – майже ідеальна. Лише Білинська громада не зовсім відповідає нормам. Але такий проект варто брати за основу.

Маневицький. Дві громади – Колківська та Маневицька. Вони самодостатні, спроможні, перспектива розвитку значна. Цей район експерти називали зразковим за такої конфігурації. Але, очевидно, до проекту доведеться внести певні зміни, бо в обговорення активно включилися представники району. Зокрема голова райради Людмила Веремчук зазначила, що у них – понад 56 тисяч населення. Відстань до центрів, особливо Маневичів, буде велика. Тож вони пропонують 5 громад: центри – Троянівка, Прилісне, Красноволя, як можливий іще один варіант, також обговорюють Цміни. Тож вони вже готові провести слухання, щоб встигнути подати документи до сесії. Депутат Людмила Кирда взагалі наголосила: таки має бути 6 громад: усі названі та визначені у проекті.

Але з нею категорично не погодилися депутати Надія Григола та Яків Смокович, котрі наголошували, що подрібнення – не на користь.

Ківерцівський. 5 громад (центри – Цумань, Тростянець, Олика, Ківерці, Дерно). Із такою ситуацією, в принципі, всі погодилися. Єдине зауваження: Прилуцька сільська рада, котра побажала увійти до складу Липинської громади (Луцький район) – втрата для міста Ківерці.

Тож Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов запропонував внести зміни у законодавство, щоб можна було ділити села, що входять до сільрад. Тоді ситуація була би у них кращою.

Луцький. Найбільш подрібнений, але водночас найкраще опрацьований. У проекті – 9 громад (місто Луцьк, до якого поки не виявили бажання приєднуватися села, також центри – Торчин, Підгайці, Маяки, Липини, Забороль, Гірка Полонка, Боратин, Смолигів).

Голова Луцької райдержадміністрації Ігор Ярмольський розповів, що так вийшло, бо їхні села – самодостатні. Під час засідання прозвучала пропозиція про створення іще однієї громади – з центром у Чарукові.

Рожищенський. 5 громад – із центрами у Рожищі, Переспі, Копачівці, Доросинях та Дубищі. Голова райдержадміністрації Інна Гайворонська зазначила, що було багато обговорень. І, можливо, для їхнього району це подрібнення, але вона сподівається, що згодом люди самі зрозуміють, як їм краще, і стануть об’єднуватися. Але обов’язково, зазначила, треба приймати це рішення і погодити такий план.

Турійський. Для затвердження пропонується 3 громади із центрами у Турійську, Лукові та Купичеві.

Локачинський. Планується 3 громади (Привітне, Локачі, Затурці). Дискусійним по Локачинському району залишається питання Загорова, жителі якого мають бажання приєднатися до Локачів, а не до Привітного. 

Володимир-Волинський. Поки планується 6 громад (окремо – місто Володимир-Волинський, також центри – Устилуг, Овадне, Зимне, Заріччя, Березовичі). У цьому районі розуміють ситуацію і навіть готові більше укрупнювати громади.

Іваничівський. Спочатку розглядали об’єднання довкола двох адмінцентрів – Нововолинська та Іваничів. Але в процесі обговорення виникли нові пропозиції, і нині на розгляд депутатів буде запропоновано таку картину: 5 громад із центрами у вже згаданих населених пунктах, також у Павлівці, Поромові та Литовежі. До слова: Павлівська громада вже підготувала всі необхідні папери і одразу після затвердження перспективного плану готова до об’єднання.

Горохівський. Пропонується 7 територіальних громад. Центри – Горохів, Берестечко, Мар’янівка, Мирне, Сенкевичівка, Підбереззя, Шклинь.

Після тривалих обговорень проект перспективного плану учасники засідання таки погодили. Тож 25 червня – з усіма зауваженнями та доповненнями – розглядатимуть під час сесії.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися