Як отримати радість від Різдва, коли весь світ накрила депресія?
Актуально

Як отримати радість від Різдва, коли весь світ накрила депресія?

8 січня 2021, 12:50
0
0
Сподобалось?
0

Нині люди як ніколи з тривогою очікували Різдвяних свят, відповідно, про святковий настрій годі й говорити. Тому важливо не вгрузнути в депресії, вчасно абстрагуватися і подарувати собі та своїм близьким свято. Для цього потрібно відкинути тривогу і страх, які не дають нам жити усвідомлено і сфокусувати увагу на чомусь приємному.

«5 бажань на день»

Антоніна Євтодюк - кандидатка філософських наук, доцентка та психологиня розповідає, що за допомогою у вирішенні своїх психологічних проблем до неї звертаються люди не лише з України, а й з-за кордону. Відсутність радості від свят і життя загалом, знецінення, депресія і не бажання жити – ось плоди світової пандемії. І тут важливо розуміти, що подолати коронавірус і його наслідки світ зможе ще не скоро, а от навчитися жити в таких умовах і навіть бути цілком щасливими, можливо.

Як? Насамперед, максимально абстрагуватися від негативної інформації, якою щодня годує нас інформаційний простір.

  • - Люди піддаються системній паніці. І тут потрібно зупинитися і подумати, а на що конкретно я можу вплинути? Чого я хочу: жити в тривозі чи жити спокійно та ефективно? Ми маємо розуміти, що чим далі – тим все більше нас очікуватимуть умови нестабільності, і нам просто потрібно навчитися з ними жити, навчитися мислити локально, тобто жити тут і тепер. Є така гарна практика «5 бажань на день». Прокидаючись вранці, даваймо собі завдання, які маємо зробити за день. І коли вдасться їх виконати, то за кожну виконану роботу організм виділятиме гормони задоволення. Якщо хоча б 21 день проживемо в такій системі, то станемо спокійнішими і задоволенішими, - каже Антоніна Євтодюк.


Як побороти безсоння

Ще один наслідок світової пандемії - люди почали системно жалітися на безсоння. Фахівці-сомнологи рекомендують хоча б за годину до сну вимикати ґаджети і все, що дає нам синій колір, в тому числі і телевізори, та просто почитати книжку. Бо синій колір – збуджуючий для нашої нервової системи. А час між 22 годиною і 3 ночі – оптимальний для сну і відновлення гормональної та нервової систем. У сні очищається оперативна пам'ять, а якщо ми не виспалися, відповідно - будемо виснажені. Безсоння провокує втому і краде якість життя.  Один із способів емоційного очищення - вийти з-під впливу ґаджетів, більше молитися, бувати на природі, бути фізично активними, спілкуватися з позитивними людьми. 

  • - Насправді пандемія – це час ревізії людяності на всій планеті. Наскільки ми здатні чути, співчувати. Ми розуміємо, що стали заручниками ситуації на всій планеті. І втекти кудись не дуже вдається. Тож варто навчитися жити в тих умовах, в яких ми є і розуміти, що для нас головне. А головне -  це щасливе життя, - додає психологиня.


Депресія більше 2 тижнів – сигнал, щоб звернутися до фахівця

І ще один важливий момент – не варто недооцінювати депресію. Депресивні стани протяжністю більше 2 тижнів, - це вже підстава звернутись до фахівця. Депресія може мати психологічне, а може й фізіологічне підґрунтя, тож організм сам не завжди справиться. Якщо в родині є особи, які люблять псувати настрій на свята, то потрібно навчитись мінімізувати їхні впливи. Не важливо, хто вас ображає - мама, сестра, чоловік чи подруга, - важливо дистанціюватися від таких осіб, адже вони є агресорами й забирають наші радість і впевненість. Звісно, спочатку варто спробувати їх попередити, що така взаємодія є для вас неприємною чи травматичною. І, якщо вони не зважатимуть, дотримуватись дистанції. Також не варто боятися проявляти свої негативні емоції. Бо загалом, усі емоції є природними, неприродньо лише застрягати в якійсь одній з них. І дуже багато наших психологічних проблем, які потім переростають в ту ж депресію, – родом з дитинства.

  • - Наведу історію з життя однієї моєї клієнтки, яка підтвердить, що наші психологічні проблеми мають корені з дитинства, - каже психологиня. - 42-річна мама 2 дітей. Усі святкові дні вона зазвичай хворіє. Тож наближення свят сприймає з тривогою. Радості не відчуває сама й не розуміє причини радості в інших. Уявляєте, як почуваються діти такої емоційно збідненої мами?  На моє запитання про те, як давно така ситуація триває, відповіла, що почала хворіти на свята після народження молодшого братика. Тобто таким чином вона просто підсвідомо привертала увагу батьків до себе. Після пропрацювання ситуація покращилась.

Тому запам'ятайте, ви не у змозі виправити своє минуле, однак можете докласти зусилля, щоб не зіпсувати своє сьогодення й майбутнє!


Кожні 40 секунд у світі скоюється суїцид…

Але що ж робити, якщо радість від життя втрачається?

  • - Згідно зі статистикою 2020 року, кожні 20 секунд у світі є людина, яка хоче скоїти суїцид, і кожні 40 секунд суїцид таки здійснюється. Настільки зараз страшна ситуація у світі. Тобто люди втрачають радість від життя. І це справді проблема. Бо потрібно цінувати кожну мить, розуміти, що вона унікальна і неповторна. Наша енергія там, де наша увага. І, якщо ми нашу увагу віддаємо в напрямку тривожності, то в результаті стаємо бездіяльними і знечуленими. Згадайте дитинство, коли ми раділи святам і чекали на них. Думка матеріальна, якщо ми очікуємо поганого, то воно обов’язково станеться, - каже Антоніна Євтодюк.

Проте навіть у пандемії можна знайти щось хороше. Це час для себе. Кожна людина отримала можливість зрозуміти, чи комфортно їй з оточенням і з собою. Зрозуміти, якою вона є людиною, яка у неї система цінностей і що для неї є важливим. Це час, незалежно від обставин, акумулювати в собі позитив і віддавати його в соціум. А ще – час побути з рідними, чого раніше, через постійну зайнятість, ми не могли собі дозволити.

  • - Ми бачимо лікарів, які працюють, ризикуючи собою, волонтерів, які закупляють кисневі концентратори й досі допомагають захисникам України на Сході. Бачимо простих людей, які купують продукти старшим. Добра стало більше. Людський мозок так налаштований, що нам приємно, коли ми робимо добро  іншим людям. Рецепт хорошого настрою на свята?  Позитивне налаштування, добрі вчинки та віра в те, що новонароджений Божий Син вкотре принесе в світ безумовну любов, - завершує наша героїня.

Ірина Бура


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися