Волинська обласна рада затвердила перспективний план формування територіальних громад
З перших уст

Волинська обласна рада затвердила перспективний план формування територіальних громад

26 червня 2015, 18:01
0
1
Сподобалось?
1

На позачерговій 35-й сесії Волинської обласної ради розглянули проект перспективного плану формування територіальних громад в області. З доповіддю по напрацюванням виступив заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Кошарук. Буквально за день до сесії відбулося спільне засідання депутатів обласної ради та координаційної ради з питань адміністративної реформи на якому детально обговорили майбутній устрій Волині. Зокрема, тоді мова йшла про утворення 68 спроможних громад. Про це «Вісник+К» повідомляв. Однак до прийняття перспективного плану у сесійній залі Волинської обласної ради картина дещо змінилася. У проект включили 74 спроможні громади.

Зміни стосуються Шацького, Старовижівського, Маневицького та Горохівського районів. У трьох перших кількість громад збільшилася, в останньому навпаки зменшилася. Так у Шацькому районі попередньо планувалося створити один адміністративний центр у самому Шацьку. Однак свої громади вирішили утворити у селах Світязь і Піща. Схожа ситуація на Старовижівщині. Тут пропонувалося утворити одну потужну громаду. Однак тепер їх буде чотири. З адмінцентрами у Старій Вижві, Смідині, Буцині та Сериховичах. У Маневицькому районі замість двох громад з центрами в Маневичах та коках, пропонується утворити ще й самодостатні громади з адмінцентрами у Цмінах, Красноволі та Троянівці. У той же час у Горохівському районі планувалося утворити 7 громад. Але на мешканці району, зваживши всі за і проти, вирішили вдатися до укрупнення і зібралися у підсумку у три громади з адмінценрами у Горохові, Шкліні та Берестечку.

Окрім того, в остаточному варіанті проекту перспективного плану враховано побажання мешканців села Городині Рожищенського району, які побажали об'єднатися з Торчином Луцького району, а село Гайки Турійського району включили до Оваднівської сільської ради Володимир-Волинського району.    
Сергій Кошарук, відповідаючи на запитання депутата Сергія Слабенка про самодостатність утворених адмінодиниць, зазначив, що 13 із 74 є не достатньо повноцінними. Але в людей ще буде можливість подумати про укрупнення.

Зрештою проект перспективного плану формування територіальних громад у Волинській області підтримали 44 депутати. Були й ті, хто яро наполягав на відкладені його розгляду. Мовляв у кожній сільраді потрібно провести референдум, щоб почути думку кожного. Однак голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик зазначив, що затягувати з рішенням не можна. Тому що об’єднані громади матимуть перерозподіл субсидій і субвенцій.

Тепер затверджений проект перспективного плану передадуть на розгляд у Кабінет міністрів України. Якщо деякі громади й справді визнають неспроможними, документ повернуть на доопрацювання.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися