На роботу чи навчання – через військкомат
З перших уст

На роботу чи навчання – через військкомат

18 квітня 2023, 17:08
0
0
Сподобалось?
0

Приймати на роботу чи зараховувати на навчання військовозобов’язаного можна лише після підтвердження того, що він перебуває на військовому обліку. Також є певна процедура щодо одруження або розлучення. Відповідну заяву у відділі державної реєстрації актів цивільного стану приймуть і без військово-облікового документа. Але згодом РАЦС подає інформацію до районного ТЦК, що зареєстровано шлюб чи розлучення. Там є відмітка про наявність військово-облікового документа.

Про це АрміяINFORM розповів заступник начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки – начальник сектору комплектування Київського міського ТЦК та СП полковник Олександр Коновалов.

– Державні органи, підприємства, установи та організації, заклади освіти, заклади охорони здоров’я ведуть персональний облік призовників і військовозобов’язаних за місцем їх роботи чи навчання. Персональний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей щодо призовників і військовозобов’язаних за місцем їхньої роботи або навчання та покладається на керівників підприємств, установ, організацій, закладів освіти, закладів охорони здоров’я незалежно від підпорядкування та форм власності. Роботодавець перед тим, як прийняти на роботу працівника, відповідно до положення, яке набрало законної сили, зобов’язаний перевірити, чи кандидат на ту чи іншу посаду перебуває на військовому обліку, де саме, і чи є дані актуальними. Тобто, якщо кандидат на посаду не дає інформацію про свій військовий облік, роботодавець не має права прийняти такого працівника на роботу, оскільки прийняття на роботу буде суперечити постанові Кабміну, – зазначив офіцер.

У постанові Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1487 «Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» також прописано, що державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, заклади освіти, заклади охорони здоров’я повинні доводити правила військового обліку до громадян під особистий підпис при прийнятті на роботу (навчання). А також протягом 7 днів після прийняття на роботу, навчання або звільнення, завершення навчання повідомляти ТЦК про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Окремо офіцер розповів, що центри зайнятості не надаватимуть статус безробітного людині, яка підпадає під мобілізацію, але не має військово-облікового документа.

– Відповідно до 17 пункту 792 Постанови Кабміну визначено, що для надання статусу безробітного особа надає документи, одним з яких є військово-обліковий документ, – наголосив Олександр Коновалов.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися