Африканське вугілля не горить в печах українських ТЕС — відповідального за закупку арештували
Україна

Африканське вугілля не горить в печах українських ТЕС — відповідального за закупку арештували

5 грудня 2014, 16:25
0
0
Сподобалось?
0

Головне слідче управління Генеральної прокуратури України 6 листопада 2014 року розпочало кримінальне провадження за фактом заволодіння службовими особами ПАТ «Центренерго», ДП «Укрінтеренерго» та низкою інших суб'єктів господарської діяльності державними коштами в особливо великих розмірах.

Одним з епізодів злочинної діяльності, що перевіряється слідчими, є укладення в серпні цього року зовнішньоекономічного контракту на придбання вугілля сумнівної якості у Південно-Африканській Республіці, повідомляють у Генпрокуратурі.
Уже встановлено, що директор ДПЗД «Укрінтеренерго», достовірно знаючи про мінімальні якісні показники вугілля, що може бути використане для українських теплоелектростанцій, в серпні 2014 року свідомо уклав контракт з компанією «Steel Mont Trading Ltd» (Великобританія) про придбання вугілля в кількості 1 мільйон метричних тонн походженням з Південно-Африканської Республіки, яке за окремими якісними показниками було заздалегідь непридатне для використання.
При цьому, внаслідок неодноразового підписання додаткових специфікацій до вказаного контракту та змін до нього фактична вартість придбаного вугілля зросла з початкових 86 доларів США за метричну тонну до 134 доларів.
Уже після надходження першої партії закупленого вугілля, з'ясувалося, що воно непридатне для спалювання в печах вітчизняних ТЕС, службові особи державного підприємства своєчасних заходів до розірвання контракту та застосування штрафних санкцій не вжили. Тож купівля неякісного енергоносія продовжилася. Загалом з Південно-Африканської Республіки поставили вугілля майже на 30 мільйонів доларів США, що згідно офіційного курсу НБУ становить майже 400 мільйонів гривень.
За таких обставин доставлене з ПАР вугілля на сьогоднішній день для самостійного спалювання в печах Зміївської та Трипільської ТЕС не використовується, а спалюється виключно в суміші з російським вугіллям.
Досудовим слідством дії директора «Укрінтеренерго» кваліфіковано як розтрата коштів державного підприємства в особливо великому розмірі за ч. 5 ст. 191 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.
На підставі рішення суду 4 грудня 2014 року підозрюваний затриманий з метою приводу до суду для розгляду клопотання про обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою, зазначають у Генпрокуратурі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися