Швидка допомога не приїде збивати тиск і температуру
Україна

Швидка допомога не приїде збивати тиск і температуру

23 листопада 2018, 17:44
0
0
Сподобалось?
0

Будь-які зміни, а особливо в медицині, сприймаються насторожено. І це м’яко кажучи. «У мене тиск скочив до 190, я набрала скору, а та диспетчерка спокійним голосом каже: бригада на такі виклики не виїжджає. «То що, – кажу їм, – вмерти треба, щоб ви приїхали?! А вона мені: «Прийміть таблетку від тиску і зверніться до сімейного лікаря!» – жалілася одна пенсіонерка іншій у тролейбусі. І таких розмов вистачає. Люди не можуть зрозуміти: тож до кого швидка буде приїжджати, а до кого ні?

Як було раніше? Голова болить, тиск піднявся, поперек схопило, серце бахкає – викликаємо швидку. Вона сприймалася як служба «лікарів за викликом додому» або й просто таксі. За кордоном уже давно такого немає. У деяких країнах за виклик ще й платити доводиться. Ось Україна і вирішила перейняти дещо із закордонного досвіду. Міністерство охорони здоров’я оголосило, що відтепер швидка допомога (телефонувати за номером 103) ділиться на екстрену та невідкладну. Невідкладна – це, по суті, та ж колишня консультація лікаря на дому. Приїде при запамороченні, підвищенні температури тіла, тиску, головному болю, загостренні хронічних захворювань у пацієнтів… Але не терміново, а десь до години часу. Як виявилося, «невідкладні» є лише у великих містах. Скажімо, на Луцьк працює три бригади, у районах області немає жодної.

Натомість швидка допомога є скрізь, покриває навіть найвіддаленіші куточки нашої області та на виклик і справді поспішає. Але лише на екстрені випадки! Тобто тоді, коли є загроза життю. Пацієнт має перебувати у дійсно важкому стані. Наприклад, людина знепритомніла, у неї почалися судоми, раптові розлади дихання чи біль у ділянці серця, блювання кров’ю, гострий біль у черевній порожнині, кровотеча, гострі психічні розлади, травми, удушення, передчасні пологи. Ну і, звісно ж, приїдуть до малюків до двох років та на аварію.

Як бачимо, у цьому «екстреному» переліку немає ані тиску, ані головного болю чи температури. Але що ж тоді робити тим сільським жителям, у кого тиск підскочив ледь не до 200, та ще й серед ночі? Виконуючий обов’язки заступника директора Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Абрамов, до якого звернулися з таким запитанням, роз’яснює:

– Для того є диспетчери. Отримавши виклик «скочив тиск», вони обов’язково поцікавляться, які ліки приймали і коли, чи терпне при цьому рука, чи є нудота, запаморочення. Тобто за симптомами вони визначатимуть, чи потрібно людині огляд сімейного лікаря, чи посилати екстрену бригаду на «ускладнений гіпертонічний криз». Підвищення температури теж має різні ознаки. У мами, яка викликає бригаду до дитини з гарячкою, спитають, чи п’є малюк воду і скільки, чи немає висипки, нудоти, блювоти – і знову ж таки або порадять звернутися до педіатра, або негайно виїдуть рятувати «з підозрою на менінгіт».

І все ж, як зазначає Андрій Сергійович, екстрена швидка ще й досі у половині випадків виїжджає на звичайні виклики, де загрози життю немає. Наприклад, породіль везуть у пологовий. Хоча, здавалося б, можна було б підготуватися і знайти самостійно транспорт. Однак їдуть, бо деякі жінки досиджують до останнього, коли «вже перейми і болить, і зараз вдома народжу!» Розповідає Андрій Сергійович і про багатьох «хворих з досвідом», які чудово розбираються у симптомах інсульту або інфаркту та викликають екстрену швидку саме на такі діагнози. Бригада приїжджає, а у пацієнта лише підвищений тиск, і від кардіограми він відмовляється. Є в області й такі, що викликають швидку 29 разів за 30 днів: спина болить, рука терпне, серце хапає, ноги спухли. Вистачає й просто брехунів. «У мого чоловіка кров’яна блювота!» – за таким викликом нещодавно виїжджала бригада екстреної медичної допомоги в одне із сіл Ковельського району. А там нетверезе подружжя стосунки з’ясовує…

Якщо дивитися статистику, то за день (візьмемо 9 жовтня) диспетчери отримали 466 викликів, надали 77 порад. Було здійснено 329 екстрених виїздів, 46 не екстрених і 9 безрезультатних. На Волині за дев’ять місяців цього року 1066 разів бригади виїжджали безпідставно. Лише вдумайтеся: саме через тих, хто викликав швидку через надуману хворобу, коли треба і не треба, 1688 дійсно важкохворих померли, так і не дочекавшись медиків…

Мирослава КОСЬМІНА, Волинська область

Коли швидка приїде швидко?

*Людина знепритомніла, у неї почалися судоми.

*Раптові розлади дихання чи біль у ділянці серця.

*Блювання кров’ю.

*Гострий біль у черевній порожнині.

*Кровотеча.

*Гострі психічні розлади, травми.

*Удушення.

*Передчасні пологи.

*Ну і, звісно ж, приїдуть до малюків до двох років та на аварію.

  

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися