Експерти розповіли, що подорожчає в Україні найближчим часом
Україна

Експерти розповіли, що подорожчає в Україні найближчим часом

17 липня 2020, 15:30
0
0
Сподобалось?
0

В Україні зберігається рекордно низький рівень інфляції – за даними Держслужби статистики, за шість місяців ціни зросли лише на 2% порівняно з груднем 2020 року. Але при цьому багато товарів і послуг як подорожчали, так і подешевшали на десятки відсотків. 

Як зміняться ціни на продукти найближчим часом, інформує Сьогодні.

Експерти вважають, що в третьому кварталі інфляція прискориться, а традиційного літнього нульового зростання цін, не кажучи про їх зниження, очікувати навряд чи варто.

"У вересні можуть подешевшати яблука, оскільки їх урожай очікується непоганим, ціни можуть впасти вдвічі проти нинішніх, – розповідає Олексій Дорошенко. – Але в грошах це все одно виявиться дуже дорого – 24-26 грн за кіло українських яблук. Буде сезонне зниження цін на помідори, цибулю та інші овочі, але яким воно виявиться, поки прогнозувати складно. А от зниження цін на комунальні послуги, перш за все на газ, точно зміниться їх зростанням. Оскільки почнеться підготовка до нового опалювального сезону і попит на газ у світі збільшиться. В цілому інфляція за липень-вересень складе 1-1,5%".

Олег Пендзин більш песимістичний у своїх прогнозах. На його думку, до зими очікуються значно вищі ціни на газ для населення і комунальної сфери – на рівні імпортного паритету. Це означає, що вартість опалення і гарячої води значно зросте.

"При цьому не буде компенсаторних механізмів для населення, вони не передбачені новим меморандумом про співпрацю з МВФ, – каже Олег Пендзин. – Стрімке зростання цін на агропродукцію очікується з наступного маркетингового року, який починається з серпня. Лідером зростання ціни виявиться картопля. Урожай картоплі у нас буде ще меншим, ніж в минулому році, бо багато полів на Західній Україні загинуло від дощів та повені. На дешевий його імпорт сподіватися не доводиться. Наприклад, Білорусь внесла картоплю в перелік заборонених до експорту товарів разом з часником і цибулею".

На думку Олега Пендзина, все це прискорить інфляцію, вже починаючи з липня. До кінця року вона дійде до запланованих в бюджеті 9% річного зростання цін, а то й перевищить їх. У третьому кварталі зростання цін, за його оцінкою, складе близько 3%, що набагато більше звичайних для цього кварталу 0,5-1% інфляції.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися