Українка виготовляє одяг із собачої шерсті
Україна

Українка виготовляє одяг із собачої шерсті

28 вересня 2020, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Прийшла осінь – і в майстрині з Полтавщини Неоніли Свєтозарової почався розпал творчої роботи. Вона розробляє викрійки й починає виготовляти одяг із… собачої шерсті. Є в колекції жіночі сукні та жилети, пояси, рукавиці та чоловічі пальта.

Сукні замовляють француженки

Усе почалося з випадкового захоплення. Пані Неоніла працювала вчителькою художньої культури та образотворчого мистецтва, і якось їй на очі потрапили гарні вироби із шерсті. Зацікавилася, спробувала зробити. Вийшло непогано, тож жінка захотіла повторити. За двадцять років, відколи спряла із собачої шерсті першу нитку, вона виготовила вже не одну сотню робіт.

Шкарпетки вив’язує цілими партіями та відправляє за кордон. Особливо популярні вони в Німеччині. Сукні замовляють француженки, жилети – жителі Прибалтики. Покупці цінують вироби пані Неоніли, бо в них сухо і тепло. А ще вони гарні. Адже, окрім зручності, майстриня дбає про українські мотиви на одязі.

Теплом діляться Купідон та Афіна

– Де ви берете стільки сировини для роботи? – цікавимося у майстрині.

– Своїм теплом діляться мої песики – Купідон та Афіна. Якраз починається сезон линьки, й роботи мені вистачить аж до літа.

Спочатку пані Неоніла своїх чотирилапих улюбленців вичісує, потім пряде з шерсті нитки. Колись це робила на веретені, тепер – на столітній прядці, яку жінці подарували друзі. З них вироби в’яже. Іншу шерсть «валяє» (за спеціальною методикою з неї виготовляє рукавиці та сукні, жакети і пальта). При цьому сам виріб проектується на п’ять-шість розмірів більший, ніж має вийти у готовому вигляді, адже в процесі шерсть переться в окропі, тож дуже «сідає». Коли річ готова, майстриня її ретельно висушує. Після цього декорує. Жінки особливо люблять ромашки та маки, чоловіки, як правило, обходяться без оздоби.

Починає кожну роботу жінка з молитвою на вустах. Коли виріб довершений, знову дякує Богові. Тож одяг, виготовлений нею, має добру енергетику.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися