Якими грошима не можна буде розраховуватися з 1 жовтня
Україна

Якими грошима не можна буде розраховуватися з 1 жовтня

30 вересня 2020, 21:27
0
0
Сподобалось?
0

В Україні від 1 жовтня цього року монети у 25 копійок та банкноти старих зразків до 2003 року перестають бути грошима. 

Національний банк України раніше попередив, що ці гроші перестають бути платіжними засобами та будуть вилучені з готівкового обігу, передає "ТСН"

"Усі магазини, ресторани, заклади сфери побуту не прийматимуть їх під час готівкових розрахунків за товари та послуги, а залишки таких монет і банкнот до 16 жовтня 2020 року мають здати до кас банків України для зарахування на їхні розрахункові рахунки", — зазначили у НБУ. 

Протягом трьох років українці можуть безкоштовно обміняти ці монети та купюри на платіжні обігові монети та банкноти всіх номіналів у сумах, кратних 10 копійкам:

-в усіх відділеннях українських банків – упродовж першого року від дати вилучення їх з обігу, до 30 вересня 2021 року включно;
-у Національному банку та уповноважених банках (АТ "Ощадбанк", АТ КБ "ПриватБанк", АТ "Райффайзен Банк Аваль", АТ "ПУМБ") – упродовж трьох років від дати вилучення їх з обігу, до 30 вересня 2023 року включно.

У НБУ зазначають, що серед головних переваг вилучення монет номіналом 25 копійок та старих банкнот гривні зразків до 2003 року:

-спрощення та зручність розрахунків готівкою;
-позитивний економічний ефект;
-підвищення якості готівки в обігу.

Раніше Нацбанк вивів з обігу монети номіналом 1, 2 та 5 копійок. Це, зокрема, викликано інфляційними процесами, адже ці монети знецінилися. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися