Розпочався 40-денний Різдвяний піст
Україна

Розпочався 40-денний Різдвяний піст

28 листопада 2020, 10:23
0
0
Сподобалось?
0

На порозі – останній місяць цього року. Традиційно православні християни проводять його постом та молитвою. Адже з 28 листопада починається Різдвяний піст, який ще називають Пилипівкою. Він триває 40 днів і готує нас до великого свята – народження Сина Божого.

Апостол Пилип воскрешав людей

Різдвяний піст православні унаслідували як традицію Східної церкви (до розколу християн на православних та католиків у 1054 році). Першу згадку про Пилипівку зберіг Коптський календар VIII сторіччя. Проте загальною вона стала з IX століття. Друга назва Різдвяного посту походить від святого Пилипа, ім’я якого згадуємо 27 листопада –  останній день, коли дозволяється споживати скоромну їжу (заговини). Цей апостол став відомим своїми проповідями Слова Божого та численними випадками зцілення людей, навіть воскресінням! Він був учнем Христа і також прийняв мученицьку смерть через розп’яття.

Перед кончиною святий Пилип просив у Бога кари для своїх мучителів. За це йому було оголошено покуту – що душа 40 днів після смерті не зможе увійти до раю. Тому святий просив інших апостолів, щоб за нього постили 40 днів, а апостоли всім вірним доручили 40-денний піст.

Під забороною м’ясо, молоко, яйця і… лайка

Найперше Пилипівка – це час для духовного очищення людини. Хоч важливим є й утримання від скоромних харчів, зокрема, від м’ясних та молочних продуктів, а також яєць. Хто щиро дотримується посту, відчуває легкість у тілі, адже рослинна їжа менш калорійна і містить багато корисних речовин та вітамінів. Але суворого посту медики не радять дотримуватися хворим людям: у кого цукровий діабет, онкологічні захворювання чи інші важкі патології. Церква теж робить послаблення для недужих, військових, вагітних, подорожуючих та дітей. Тільки треба перед початком посту взяти благословення у свого духівника на споживання, скажімо, молочних продуктів.

Забороняється в піст гуляти весілля та відвідувати гучні забави. А ще кожен з нас може собі встановити «правило посту», аби стати кращим. Хтось – кинути палити, хтось – лаятися. Діти можуть відмовитися від солодощів, комп’ютерних ігор і більше допомагати дорослим. А вся сім’я – разом щодня молитися перед сном та читати Слово Боже. І цей ваш піст Господь прийме з радістю.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися