Коли буде Різдвяний піст і кому можна не постити
Україна

Коли буде Різдвяний піст і кому можна не постити

23 жовтня 2023, 16:28
0
0
Сподобалось?
0

Різдвяний піст або Пилипівка триває 40 днів перед Різдвом. З переходом на новоюліанський календар Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня. А Різдвяний піст 2023 за новим стилем починається 15 листопада і закінчується 24 грудня.

Деякі українці продовжать відзначати Різдво 7 січня за старим стилем. В такому випадку дотримуватись Різдвяного посту їм потрібно з 28 листопада 2023 року по 6 січня 2024 року.

Останній день перед постом, коли ще дозволена м'ясна і молочна їжа, у православних називається заговини. Заговини на Різдвяний піст за новим стилем будуть 14 листопада, а за старим - 27 листопада.

Різдвяний піст - що можна їсти

Правила харчування в Різдвяний піст повністю виключають вживання м'яса, яєць і молочних продуктів. Що можна їсти в Різдвяний піст - залежить від дня тижня.

По середах і п'ятницях в Різдвяний піст дотримуються сухоїдіння. У такі дні можна їсти тільки продукти, які не проходили термічну обробку. В останній тиждень посту сухоїдіння також дотримуються в понеділок.

По понеділках в Різдвяний піст можна їсти гарячі страви без соняшникової олії, а по вівторках і четвергах в страви можна додавати олію. У вихідні піст найменш суворий - можна навіть їсти рибу і пити вино.

Хто може не дотримуватися посту

Християнський піст повинен допомогти людині, а не нашкодити. Тож люди зі слабким здоров'ям можуть не постити, якщо відмова від м'яса і молочних продуктів шкодить їхньому організму.

Також від посту звільняються люди, які знаходяться в складних життєвих умовах, де дотримання посту неможливе. Наприклад, посту можуть не дотримуватися військові на передовій і жителі прифронтових територій. Це не буде вважатися гріхом, адже в таких умовах немає можливості скласти повноцінний пісний раціон.

Ось кому можна не дотримуватися посту:

  • діти до 14 років;
  • люди зі слабким здоров'ям, хронічними захворюваннями, віковими хворобами:
  • вагітні жінки і годуючі мами;
  • мандрівники, які довго перебувають у дорозі;
  • військовослужбовці та жителі зони бойових дій.

Також якщо ви відчуваєте, що не зможете повністю дотримуватися всіх правил Різдвяного посту, то спробуйте почати з малого. Наприклад, відмовтеся від м'яса, яєць і молочних продуктів на вказаний період, але готуйте гарячу їжу в дні сухоїдіння.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися