Ростислав ВАЛІХНОВСЬКИЙ
Україна

«Правильний піст зцілює і душу, й тіло», - хірург-священник з Волині

29 листопада 2021, 12:03
0
1
Сподобалось?
1

28 листопада, у неділю, розпочинається Різдвяний піст – Пилипівка. Відома ще одна його назва – Мала Чотиридесятниця. Бо триває Різдвяний піст, як і Великодній, 40 днів. А «малим» зветься, бо менш суворий, ніж пасхальний. Зимовий піст закінчиться Святвечором. Він готує нас до зустрічі Різдва Христового.

Чому саме апостола Пилипа згадуємо перед початком посту? Православна церква називає цього учня Христа другом Господа і подражателем Його страждань. Адже апостола Пилипа розіп’яли на хресті, як і Спасителя. За життя він ревно проповідував Слово Боже та зцілював людей. У день його пам’яті, 27 листопада, маємо заговини – останній день, коли дозволяється споживати скоромну їжу.

З початком посту віруючі люди виключають з раціону чимало продуктів, які є на нашому щоденному столі. Під забороною – м’ясо, молоко, яйця, а також усі похідні, зокрема, ковбаси, копченості, сири, вершкове масло, сметана та здоба. Основні продукти для споживання – овочі, фрукти (як свіжі, так і сушені), гриби, квасоля, крупи, насіння, горіхи, хліб, мед. Також дозволено їсти рибу.

Не усі можуть з легкістю відмовитися від улюблених страв. Аби піст пройшов легше, слід попросити перед його початком благословення у свого духівника, а також прочитати «Молитву перед початком будь-якої справи»: «Господи Ісусе Христе, Сину Єдинородний Безначального Твого Отця, Ти сказав Пречистими Устами Своїми: без Мене не можете робити нічого. Господи, Боже мій, вірою приймаючи в душу і серце слова Твої, припадаю до Твоєї благості: допоможи мені грішному цю справу, що я починаю, як для Тебе Самого робити, в ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь».

Різдвяний піст покликаний очистити і душу, і тіло християнина. Відомий лікар-священник з Волині Ростислав Валіхновський дає такі настанови. По-перше, піст не має шкодити здоров’ю. Оскільки зараз такий час, що треба мати хороший імунітет, аби боротися з вірусами, то слід споживати достатню кількість білка. Тож не варто економити на рибі. Важливим є і білок рослинного походження, що міститься у сої, сочевиці, квасолі та крупах. Такий раціон дозволяє зберегти фізичне здоров’я і забезпечити правильну роботу імунної системи, запевняє лікар. І нагадує: для хворих Церква передбачає послаблення посту, аж до вживання молочних і м’ясних продуктів. Також від суворого обмеження звільняються школярі та студенти, хто важко працює, вагітні й жінки, які годують грудьми.

По-друге, правильний піст лікує організм. Адже коли ми споживаємо забагато м’яса, імунна система активно реагує і відкидає його. А піст знімає це навантаження.

По-третє – це час радості. Адже на порозі таке велике свято – Різдво. Слід приділити більше часу своєму духовному зростанню, читати релігійну літературу, зайнятись благодійністю, утримуватися від поганих звичок, вчинків, слів і думок. Прощайте і просіть прощення.

Хто не готовий постувати їжею, може встановити собі якесь правило для утримання – не курити, не лихословити чи не грати у комп’ютерні ігри. І це буде ваш піст. Завжди у людей виникають питання, як святкувати у цей період дні народження та Новий рік? Звісно, краще утриматись від гучних забав. Але якщо ви не можете відмовитись від гостини, не акцентуйте на собі увагу. Якщо не знайдете за столом пісних страв, спробуйте одну-дві, які стоять до вас найближче.

Також жінки часто запитують у священників, чи повинні вони відмовляти чоловікам у близькості? Духівники пояснюють: утримуватись від сексу слід, якщо на це є спільна згода. Але якщо через відмову в інтимі в сім’ї виникне сварка, або ж є загроза зради чи навіть розпаду шлюбу, то краще подружній обов’язок виконати.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися