На свято Василя коня заводять і в сільраду, і в хату, і навіть у церкву
Україна

На свято Василя коня заводять і в сільраду, і в хату, і навіть у церкву

17 січня 2021, 16:30
0
0
Сподобалось?
0

Наша земля багата традиціями святкування Старого Нового року. У кожному регіоні є свої звичаї. Так, у деяких селах Тернопільщини і Прикарпаття в ніч з 13 на 14 січня до хати заводять коня! І не лише до хати. Коня ведуть у сільради і навіть у церкви!

Цей звичай описала етнографиня Віра Вакун. Молодь збирається в одній із сільських хат ще вдень. Дівчата роблять квіти з кольорового паперу. Хлопці чистять, миють коня, накривають домотканим покривалом. До нього чіпляють паперові квіти, на шию закладають вінок, який сплела старша жінка, переважно з гілок туї, калини чи горобини, колосків, або ж паперових квітів. Одразу між собою визначають, хто буде посівальником, хто віншувальником, а хто колядником.

Починають засівати, щойно настане північ з 13-го на 14-те січня, і невтомно ходять селом до самого ранку. Гурт з конем, якого називають Василем, старається навідати кожну хату, аби людей не оминали щастя і достаток. Під оселями обов’язково колядують «Бог предвічний». Господар виходить та запрошує гурт зайти. Селяни вірять: не впускати коня в хату – погана прикмета.

У селі Колінці на Прикарпатті засівальники розповідають: бували випадки, коли тварину заводили навіть на другий поверх приміщення сільради. А Богослужіння на Василія розпочинаються лише після того, як хлопці з конем побували у храмах. Згодом частину коштів засівальники передають на церкву.

У селі Вістря Монастириського району Тернопільщини колядувати з конем Василем ходять хлопці. Тут кажуть: ця тварина є символом здоров’я, щастя, сили, прибутку. Цієї чарівної ночі особливо чекають дівчата, адже є повір’я, що коли кінь увійде в хату, дівка заміж вийде. Коли парубоча громада підходить під вікно, де живе незаміжня дівчина, музики починають грати марш. Молода господиня запрошує всіх зайти. У вишиванці, з торбиною через плече, у якій пшениця чи жито (означає здоров’я, добробут), горіхи (додають сили), цукерки(приносять солодке життя), переступає поріг посівальник. Засіває з такими словами:

«З Новим роком йду до хати, щось вам маю побажати:

Зичу щастя, гаразду, щоб прогнати всю біду!

Зичу урожаю в полі, статку в хаті і коморі,

Не журби, але забави, не випадку, але слави!»

Коня Василя виводять, музики починають грати вальс. Один з кавалерів запрошує панянку до танцю. Пара кружляє. Музика стихає, а дівчина всім дякує, і гості виходять, співаючи «Старий рік минає» або «А на цьому слові бувайте здорові».

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися