Старого Нового року вже не буде: щедруємо 31 грудня, а засіваємо 1 січня
Україна

Старого Нового року вже не буде: щедруємо 31 грудня, а засіваємо 1 січня

30 грудня 2023, 10:15
0
0
Сподобалось?
0

Щедруємо 31 грудня, а засіваємо 1 січня

До цього часу в українців існувало цікаве свято, яке ми називали Старий Новий рік, а по-церковному – Маланки. Його відзначали 13 січня. Цей вечір ще називали Щедрою кутею. Після переходу на новоюліанський календар дата змінилася.

Коли ходить Маланка за новим календарем

Після переходу Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар ніякого Старого Нового року вже не буде. Адже Старий тепер збігатиметься з Новим роком. І його ми зустрічатимемо 31 грудня. На святковому столі цього вечора обов’язково має стояти кутя, а ще можна готувати різні пиріжки, ковбаси, вареники і млинці тощо. В давнину наші предки у цей день запікали ціле порося як пожертву Василю, який вважався покровителем цієї тварини. Адже після Маланки 1 січня до нас прийде «другий празник» Святого Василя. А третій, Водохреще, – 6 січня.

Щедрування на Маланки

Це одна з найцікавіших новорічних традицій українського народу. Жінки та дівчата збиралися гуртом, переодягалися і обходили своїх сусідів, співаючи щедрівки та прославляючи господарів дому. Щедрувати починали після заходу сонця, коли, за повір’ями, вилазить різна нечиста сила. Ця розвага була особливо популярною серед молоді. Була традиція «водити Маланку». Холостий хлопець мав одягти жіноче вбрання і стати «Маланкою», а дівчина – одягти чоловічий одяг для образу «Василя». Також дійовими особами у сценках були Коза, Баба, Дід, Чорт, Циганка та Циган. Щедрувальники у костюмах ходили від хати до хати, розігрували жартівливі вистави та співали щедрівки.

Також незаміжні дівчата любили ворожити на свято, щоб дізнатися своє майбутнє. За традицією, поки вони ворожили, хлопці крали у них двері або хвіртку. Господар будинку мав виставити викрадачам могорич, щоб вони повернули пропажу.

На Маланки існувала традиція спалення дідуха – його підпалювали вранці та стрибали через вогонь. У народі вірили, що цей обряд допомагає очиститися від спілкування з нечистими силами.

На світанку 1 січня, на Василя, хлопці також ішли засівати. Колись цей звичай мав ритуальне значення, адже вважалося, що він приносить родині добробут, щастя, багатство. Сіяти дозволялося лише хлопцям, тому що «дівчата не приносять щастя».

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися