Сто років тому на карті світу замість Хабаровського краю була Україна!
Україна

Сто років тому на карті світу замість Хабаровського краю була Україна!

2 травня 2021, 13:59
0
0
Сподобалось?
0

У квітні 1918 року на карті світу було дві України. Одна – зі столицею у Києві, інша – в Хабаровському краї сучасної Росії. «Республіку Зелений Клин» проголосили як колонію вільної незалежної демократичної України!

Площа цього регіону становила майже мільйон квадратних кілометрів – це вдвічі більше розміру сучасної України. І проживало у ньому близько мільйона українців. Вони будували міста і села й називали їх рідними серцю іменами. Були там Київ та Хрещатик, Чернігівка і Переяславка, Ромни, Полтавка, Харкове, Василькове, Біла Церква, Житомирка, Хмельницьке, Золотоношка… Наймилозвучнішу назву мало село Україна Української сільради. Росіян тут жило близько 5% у той час. Зате українців – понад 80%. У Хабаровську, який заснував виходець з Полтавщини, діяла православна парафія, де богослужіння велися українською мовою. У місті працювало видавниче товариство імені Тараса Шевченка.

Державним прапором Української Далекосхідної Республіки став національний синьо-жовтий стяг із зеленим клином. Зелений колір символізував тайгу, синій – небо і море, жовтий – хлібне поле. Було затверджено і гімн «Ще не вмерла Україна!». Держава була поділена на округи. В одному з них – Маньчжурії – навіть видавалися українські паспорти. Текст документів друкувався трьома мовами – українською, російською та англійською. У той час йшла мова й про створення потужної армії. Готувалися набрати 200-тисячне військо! Навіть затвердили форму в національних кольорах. Та невдовзі збройні формування Зеленого Клину були звинувачені у «мазепинстві». Курені були розформовані.

Попри це, республіка діяла. На початку 1921 року була введена в дію Конституція Зеленого Клину, яка вважалася однією з найдемократичніших у світі на той час.

Але змінився політичний лад. Прийшовши до влади, більшовики ліквідували Українську Далекосхідну Республіку – у листопаді 1922-го року. Було запущено інтенсивну русифікацію українців. І вона дала свої плоди. Сьогодні нащадки тих, хто сто літ тому будував у Хабаровську Україну, на жаль, уже й не згадують про свої корені.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися