Із селян здеруть податок на город і городину
Україна

Із селян здеруть податок на город і городину

29 січня 2022, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

В Україні знову розширено базу оподаткування. І значною мірою вона цього разу торкнулася села. Людей обклали податком на город і на городину. То за що ж треба платити?

Відтепер на дрібних землевласників покладено мінімальне податкове зобов’язання, яке вони сплачуватимуть навіть з невеликих ділянок землі. Якщо маєш поза межами села город понад 50 соток, доведеться «віддячити» державі за цю свою земельку. І не важливо, вирощуєш на ній щось на продаж чи для потреб власної родини. Платити податок доведеться щорічно. Виняток – дачні та садові ділянки.

Автори закону підрахували, що в Україні в тіні перебуває близько восьми мільйонів гектарів землі. Її часто люди здають без офіційного оформлення оренди. Тож насамперед з ними й воює влада. Запевняють: якщо орендар сумлінний і чесно сплачує податки, власникам наділів переживати не слід. Але власник землі буде змушений покрити різницю, якщо орендарі сплачують з 1 гектара податків менше 1100 гривень мінімального податкового зобов’язання. А у нього входять: податок на землю; податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці; податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із зарплати найманих працівників.

Але як бути тим, чия земля не в оренді й хто не отримує від неї жодного зиску? Якщо ділянка далеко за селом, земля неродюча чи її взагалі нікому обробляти? Такий податок боляче вдарить насамперед по старших людях. Бо пенсіонери, не маючи змоги платити за свою ж землю, будуть змушені від неї відмовлятися чи продавати за безцінь. І діти залишаться без права спадщини на неї.

На присадибні ділянки така податкова норма поки не поширюється. Хоча автори закону хотіли в дохід держави брати податок і з таких земель. Однак пізніше цю норму із законопроєкту викинули. Зате площу городів за селом з двох гектарів, як планувалось раніше, скоротили до 50 соток. Не забули і про міщан. Власникам земельних ділянок площею понад пів гектара у межах міст теж доведеться платити.

А ще з 1 січня «обрадували» українців підняттям ставок податків на продаж нерухомості – земельних ділянок, а також будівель і споруд та іншого майна, безпосередньо пов’язаного із землею. Зокрема дохід від продажу другого об’єкта нерухомості протягом року оподатковуватиметься за ставкою 5%, третього та наступних – 18%! Тобто, якщо ви захочете продати три паї, то за третій віддасте державі майже п’яту частину.

Влада вирішила мати ще одну додаткову виручку із села. І оподаткувала дохід від продажу сільськогосподарської продукції на суму понад 12 мінімальних зарплат (78 тисяч гривень) за ставкою 18%. Мова про всю продукцію, що «вирощується, відгодовується, виловлюється, збирається, виготовляється, виробляється, переробляється»… Загалом розраховують завдяки новим податкам залучити до бюджету близько 30 мільярдів гривень.

Світлана РІДНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися