Скоротять перелік жінок, які ставатимуть на військовий облік
Україна

Скоротять перелік жінок, які ставатимуть на військовий облік

5 лютого 2022, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Новина про обов’язковий військовий облік для жінок наробила шуму. Про те, що тепер і художниці зі спортсменками, і вчительки з продавчинями, і науковиці, друкарки, бухгалтери, перукарки та представниці безлічі інших професій мусять зареєструватись у військкоматі та пройти відповідний медогляд, не говорив хіба лінивий.

І ось Міністерство оборони України розробило нову редакцію наказу. Його вже надіслало на погодження до Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України. Що пропонують змінити? Якщо раніше перелік професій об’єднував понад 200 спеціальностей та 35 фахових напрямків, то нині пропонують залишити 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття та отримання яких передбачає постановку на військовий облік. Переважно йдеться про працівників сфери медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, а також бухгалтерського обліку та аудиту. Остаточний перелік буде затверджено після отримання погоджень від інших відомств. Також у проєкті наказу закладено механізм його перегляду. Тобто Генеральний штаб Збройних сил України отримає можливість у разі нагальних потреб вносити зміни до переліку. Скажімо, якщо якісь спеціальності втратять актуальність чи з’явиться потреба в нових. «Ми зробимо облік ритмічним і плановим», – заявив міністр оборони Олексій Резніков. І додав, що у відомстві працюють над тим, щоб процедуру постановки на облік для жінок зробити максимально дистанційною. Аби пришвидшити процес і нікому не завдавати зайвих клопотів.

Заспокоїв міністр і з приводу штрафів, якими лякали тих жінок, котрі у 2022 році не стануть на облік. Їх не застосовуватимуть! І нагадав: військовозобов’язані – це громадяни, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави. Якщо жінка не стала на облік, військовозобов’язаною не вважається.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися