Чи треба комісованому інваліду проходити уточнення придатності до військової служби?
Волинь

Чи треба комісованому інваліду проходити уточнення придатності до військової служби?

9 березня, 12:30
0
0
Сподобалось?
0

«Мій син – інвалід 2 групи з народження, інвалідність встановлена після досягнення повноліття (у 2019 році) пожиттєво. До 2022 року він був знятий з військового обліку за станом здоров’я. Має стару довідку форми №157-1/о. Чи потрібно йому з’явитися у військкомат для уточнення даних до військової служби?»

Мирослава П., Волинська область

Як пояснила пресофіцер Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Уляна Кравчук, усі дані уточнюються в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку або ж за місцем реєстрації. Особа приходить туди з особистими документами, підтверджуючими медичними документами про інвалідність, тобто довідкою до акта огляду МСЕК, посвідченням особи з інвалідністю. Пояснює, що є інвалідом певної групи, для уточнення військово-облікових даних. Опісля, за необхідності, громадянин проходить військово-лікарську комісію, де його оглянуть лікарі-спеціалісти та визначать придатність чи непридатність до військової служби. Варто мати на увазі, що статті щодо хвороб та підстав надання інвалідності І-ІІІ груп відрізняються від статей щодо визначення придатності до військової служби за наказами Міністерства оборони України № 402 та № 490, тому особа з інвалідністю ІІІ і навіть ІІ групи може бути визнана ВЛК придатною до військової служби. Такі особи не підлягають виключенню з військової служби й залишаються відповідно призовниками чи військовозобов’язаними.

Згідно з наказом Міністерства оборони України №402 від 14.08.2008, проходження ВЛК для осіб, які визнані непридатними до військової служби, обов’язкове кожні п’ять років. Тобто особу з інвалідністю можуть направити на проходження ВЛК відразу після уточнення даних. Після проходження ВЛК представники ТЦК нададуть інформацію щодо подальших дій та перебування на військовому обліку.

Також особа з інвалідністю може добровільно мобілізуватися, якщо ВЛК визнає її придатною до служби.

Підготувала Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися