Депутати змінили військовий облік українців: яка інформація стане доступною для військкоматів
Україна

Депутати змінили військовий облік українців: яка інформація стане доступною для військкоматів

27 січня, 11:00
0
0
Сподобалось?
0

Поки в країні йдуть дискусії щодо змін до закону про мобілізацію, депутати ухвалили інший – той, що має впровадити повноцінний електронний облік військовозобов’язаних.  

Номер телефону, діагнози – все буде у реєстрі

Треба сказати, що перший закон про створення електронного реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» ухвалили ще 7 років тому. Але повноцінний облік резервів ЗСУ у цифровому форматі так і не відбувся.

Через це, наприклад, непоодинокі ситуації, коли військовим, що вже служать на фронті, працівники ТЦК (територіальних центрів комплектування, колишніх військкоматів) виписують повістки і навіть намагаються притягнути до відповідальності як ухилянтів.

Крім того, військовозобов’язані громадяни змушені кожного разу оновлювати свої дані в ТЦК, приносячи гори паперових довідок про актуальний сімейний стан, місце роботи і проживання.

Що ж зміниться після ухвалення нового закону? Персональні дані громадян віком від 18 до 60 років, які вноситимуть у реєстр «Оберіг», значно розширять. Туди потраплять дані, які містяться у державних реєстрах Податкової служби, Міністерства охорони здоров’я, Мін’юсту, МВС, Державної міграційної служби тощо. Зокрема, потраплятиме інформація про номери телефону й адреси електронної пошти, відомості про володіння іноземними мовами, відомості про документи, що дають право громадянину України на виїзд за кордон та повертатись.

Також у реєстрі будуть відомості про наявність водійського посвідчення і права на володіння зброєю. Крім того, в «Оберіг» потрапить інформація про результати медичного огляду і про участь громадянина в бойових діях. Уся ця інформація буде доступна через електронний кабінет військовозобов’язаного. Персональні дані вноситимуть без згоди самої людини, крім інформації про членів родини.

Отримати статус учасника бойових дій стане легше

Важливою новацією закону є також створення реєстру військовослужбовців. Його мета – спростити процес отримання статусу учасника бойових дій (УБД) для військових, які мають на це право. З початком повномасштабного вторгнення ця процедура перетворилася на справжнісіньке ходіння по муках для захисників. Вона настільки затягнута в часі і вимагала зібрати таку велику кількість паперових довідок, що ті, хто воює з перших днів, подекуди ще досі не мають «корочки». Закон пропонує перевести весь процес в електронний формат. Відомості про безпосередню участь громадянина у бойових діях будуть зберігатися у відокремленому програмному модулі реєстру. Необхідні документи для цього він або його родичі зможуть подати не у письмовому, а в електронному вигляді. Статус УБД військовий набуватиме автоматично після формування витягу з реєстру разом із унікальним електронним ідентифікатором. Також в електронному форматі можливо буде встановлювати статус особи з інвалідністю внаслідок війни.

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися