Трійця – День народження Церкви
Україна

Трійця – День народження Церкви

12 червня 2022, 09:10
0
0
Сподобалось?
0

Щороку Трійця (в народі ще кажуть – Зелені свята) відзначається у різні дати. Але завжди її перший день випадає на неділю. Це одне з найбільших релігійних свят. Воно пов’язане з Великоднем, на 50-й день від якого людям з’явився Святий Дух. Цьогоріч свято припадає на 12 червня.

Андрій Первозваний – захисник України

Свята Трійця – одне з головних понять у християнстві. Адже воно об’єднує в собі три прояви Бога: Отця, Сина та Духа Святого. Хто не визнає цього, не може вважатися християнином. А ще свято вважається днем народження Церкви. Адже зі сходження на апостолів Святого Духа у вигляді вогненних язиків починається історія створення святої вселенської апостольської Церкви. Бо після цієї події учні Христа розійшлися світом, проповідуючи вчення Учителя. В українські землі йти зі словом Божим жереб випав Андрієві Первозваному. Тому цей святий вважається патроном України.

Святкування Трійці триває три дні. Впродовж цього часу не можна працювати в землі, заборонено також шити, прати, вишивати, стригтися і займатися ремонтом. Також Зелена неділя ще вважається «дівочим днем». Вірять: хто вмиється ранковою росою – надовго збереже свою красу та молодість. Напередодні свята господині прибирають у будинку, прикрашають його лепехою, гілками дерев, зокрема гілочками берези, липи, верби чи клена, а також ароматними травами та польовими квітами. Це символізує процвітання родини та новий життєвий цикл.

Русалчин Великдень

А в народі здавна дні після Трійці з понеділка по четвер називають Русальним тижнем. Це пов’язано з язичницькими віруваннями наших предків, що у цей час особливо активна всяка нечисть, яка живе у лісах та водоймах – русалки та мавки. Так називали дівчат, які втопилися чи померли нехрещеними. За народними віруваннями, у русальний тиждень, коли цвіте жито, вони гуляють по полях та лісах, полюючи на молодь. Можуть залоскотати до смерті чи заманити у своє підводне царство. Гуляти лісами і купатися у цей тиждень категорично заборонялося. А щоб русалки не затягували на дно інших, їх задобрювали, кидаючи в річки та озера крупи чи фрукти.

З Трійцею пов’язано чимало романтичних обрядів. Зокрема колись цього дня пекли коровай (паску) і роздавали його у полі незаміжнім дівчатам. Шматочки висушували і берегли до весілля, щоб додати сухарі до тіста весільного короваю. Це мало принести добробут молодій сім’ї.

Перевірені прикмети: йде дощ на Трійцю – рік буде грибним і врожайним, тепла погода – добре вродять огірки, а холодний день означає дощове літо.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися