У церкві замість ікони – портрет Гагаріна, у престолі – місяцехід
Україна

У церкві замість ікони – портрет Гагаріна, у престолі – місяцехід

4 лютого 2023, 15:56
0
0
Сподобалось?
0

Мало хто знає, що поблизу міста Переяслав, неподалік від Києва, в історичному заповіднику є незвичайна церква. Саме тут 1979 року був створений Музей космосу. Замість вівтаря, лампад, мощей святих та ікон у церкві почепили портрети космонавтів, встановили макети літальних апаратів, скафандри та ракети.

Ідея створення цього незвичайного музею належить історику Михайлові Сікорському, який був директором заповідника у Переяславі. Але хто додумався розташувати музей саме у церкві – невідомо. Очевидно, комуністи зайвий раз хотіли нагадати радянському народу, що Бога немає, а тому різні космічні предмети завезли саме у храм. Вибір впав на пам’ятку архітектури 1891 року – церкву Святої Параскеви із села В’юнище Переяслав-Хмельницького району. Цю церкву перенесли до заповідника якраз у 1970-х. Він простояв рівно 80 років у В’юнищі, аж поки не почалося будівництво Канівського водосховища, яке мало поглинути село. З огляду на архітектурну цінність влада дозволила перенести храм у заповідник.

Гостей, а особливо закордонних, завжди вражала не стільки зібрана космічна експозиція, як поєднання в одній будівлі релігії та космосу. Адже на місці престолу поставили місяцехід, а замість церковної люстри почепили найстаріший в Україні маятник Фуко, який демонструє, що Земля крутиться навколо своєї осі. Тут розмістили 450 предметів, якими поділилися наукові інститути, а також віддали свої особисті речі космонавти Георгій Береговий та Леонід Каденюк. У музеї експонуються макети космічних апаратів, орбітальна капсула, макет штучного супутника Землі, рухомої місячної лабораторії, крісло з космічного корабля «Союз», костюм рідинного охолодження, у якому Павло Попович полетів у космос, скафандр для виходу у відкритий космос, парашут Юрія Гагаріна. Також тут є відтворений робочий кабінет академіка Сергія Корольова, якого радянська влада після війни гноїла у Сибіру, проте, звісно ж, замовчувала цей факт.

Таке поєднання в одній будівлі науки і релігії багатьох дивує, а то й обурює. Адже у цій намоленій святині, де колись хрестили, вінчали чи відспівували, висять фото науковців-атеїстів. Що цікаво, першому космонавту України Леоніду Каденюку цей музей дуже сподобався, бо тут «поєдналось космічне і божественне». Але саме після історичного польоту у космос він… став ходити до церкви і поділився з дружиною надзвичайним випадком, що стався у небесному просторі.

– Десь на восьмий день польоту капітан покликав членів екіпажу: «Усі негайно до вікна!» А там на рівні з шатлом – непізнаний космічний об’єкт! Хвилин двадцять він супроводжував землян. А далі – фіть, і зник. Уже коли Льоня повернувся до Києва, ми вперше в житті пішли з ним до церкви, – згадувала вдова Віра Каденюк. – Він перехрестився і промовив: «Ти знаєш, ми у Всесвіті не одні…»

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися