Переяславський Хатіко
Україна

Собака щодня біжить за маршруткою десятки кілометрів: шукає людей, які його врятували

10 лютого, 12:30
0
0
Сподобалось?
0

Всім відома приказка: «Собака – вірний друг людини». Є чимало історій, які це підтверджують. Якщо тварини не можуть зробити підлості, то, на жаль, люди здатні зрадити. Волонтери з Київщини у Фейсбуці виставили розповідь про особливого чорного собаку, який кілька місяців шукає тих, хто його приручив, а потім… покинув. Містяни назвали його Хатіко.

Хатіко дев’ять років чекав господаря на станції

Історія про Хатіко почалася в Японії у 1923 році. Тоді місцевий фермер вирішив зробити оригінальний подарунок своєму колишньому викладачеві професору Хідесабуро Уено, який завжди тримав вдома собак. Професор назвав пса Хаті (японською – Восьмий), тому що це був його восьмий за рахунком собака. Коли Хаті підріс, то постійно проводив господаря до входу на залізничну станцію Сібуя, а о 3 годині дня знову приходив на вокзал, щоб зустріти його.

Але одного разу у професора прямо на роботі стався інфаркт. Лікарі не зуміли його врятувати. Додому пан Уено вже не повернувся. Але як це було пояснити собаці? Хаті щодня приходив до станції й терпляче до пізнього вечора чекав господаря. Ночувати собака йшов на ґанок професорського будинку. Знайомі спробували прилаштувати чотирилапого в інший будинок, але все було марно. Хаті щоденно ходив на станцію і чекав на свого господаря. Місцеві торговці підгодовували охлялого пса, а залізничники стежили, щоб його ніхто не ображав.

Хатіко став відомим у 1932 після публікації в одній з найбільших газет Токіо «Відданий старий пес чекає повернення свого господаря, який помер сім років тому». Історія підкорила серця японців, і на станцію Сібуя стали приїжджати туристи, щоб подивитися на вірного чотирилапого товариша. Хатіко приходив на станцію протягом дев’яти років аж до своєї смерті навесні 1935 року. Мертвого Хатіко знайшли на вулиці неподалік від станції. Звістка про смерть знаменитого собаки рознеслася досить швидко, і в країні був оголошений день жалоби! Кістки Хаті були поховані на токійському кладовищі поруч з могилою колишнього господаря. А зі шкіри зробили опудало, яке досі зберігається в Національному музеї науки.

Вилікували, обігріли та покинули

В усьому світі знають цю зворушливу історію. І так повелося, що відданих собак стали називати Хатіко. Тому й жителі Переяслава на Київщині так кличуть чорненького дворнягу, який шукає своїх рятівників. Його історія ще драматичніша, бо за його відданість відплатили байдужістю… Його покинули.

Все почалася влітку 2023 року, коли під час будівництва на березі Дніпра в Переяславі до одного з об’єктів прибився пес. Виглядав нещасним. Робітники покликали його і побачили, що шия обмотана дротом. Він врізався в тіло, з рани тік гній. Чоловіки звільнили собаку. Купили медикаменти та вилікували приблуду. І він жив з ними у вагончику. Ціле літо був з бригадою, а восени вони поїхали й залишили чотирилапого друга. З того часу він щодня приходить на зупинку та біжить за маршруткою, яка їде з одного кінця міста в інший. На кожній зупинці громадського транспорту, де зупиняється, песик вдивляється у пасажирів, гавкає та біжить далі, до наступної зупинки. І так щодня, з ранку до вечора, він пробігає близько 70 кілометрів, майже не зупиняючись. Якось місцевій волонтерці Тетяні Чеботарь з ГО «У добрі руки» вдалося зловити Хатіко. Хотіла забрати його до притулку, але він почав скавчати, а потім вирвався і побіг на те ж саме місце. Щодня Хатіко продовжує приходити на зупинку, п’є воду з калюжі, дозволяє себе погладити вже знайомим перехожим, обережно бере у них із рук їжу і біжить-біжить-біжить…

В соцмережах опублікували цей допис і фото змореного собаки, бо сподіваються, що будівельники, які його приручили, знайдуться і заберуть відданого товариша.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися