Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній
Україна

Московська церква ставить нам ультиматум, як Путін Україні, - митрополит Епіфаній

21 травня 2023, 18:36
0
0
Сподобалось?
0

Минулого тижня на Волині перебував предстоятель Православної церкви України блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Зустрічей було дуже багато. Зокрема – з військовими 14-ї бригади імені князя Романа Великого. Також предстоятель ПЦУ освятив стелу пам’яті Нововолинського центру професійно-технічної освіти у селі Будятичі, – на війні з росією полягло 33 його випускники. А Собор Різдва Христового у Володимирі не вмістив усіх охочих помолитися разом з митрополитом Епіфанієм. Люди стояли на вулиці. Після літургії він відповів на запитання журналістів.

– Чи збільшилася кількість переходів релігійних громад з УПЦ (мп) до ПЦУ від 2019 року?

– Перехід парафій з московського патріархату до ПЦУ відбувається певними хвилями, – зазначив митрополит Епіфаній. – Була величезна хвиля переходу у 2019-му році, коли ПЦУ отримала Томос про автокефалію. Потім вона призупинилася. А з початком повномасштабного вторгнення знову була відновлена. Ми хочемо, щоб процес переходу відбувався лише мирно і спокійно, щоб громади визначалися без протистоянь. Згідно з українським законодавством, будь-яка громада має право змінити свою юрисдикцію. Я думаю, поступово всі парафії, які зараз перебувають у складі російської православної церкви в Україні, будуть в єдиній помісній визнаній автокефальній православній церкві. Після повномасштабного вторгнення до ПЦУ доєдналося більше парафій, ніж у 2019 році. Все залежить від регіону. Наприклад, на Франківщині не залишилося жодної парафії московського патріархату. Львівська область також практично не має жодної громади московського патріархату. На Волині цей процес також поступово відбувається.  Основне, що протягом останнього часу громади долучаються до ПЦУ разом зі священниками. Ми бачимо тенденцію, що священники починають розуміти та усвідомлювати, втрачають страх. Їх залякували, їх купляли, але поступово священники починають підтримувати рішення своїх громад та долучаються до ПЦУ.

– Чи були випадки від початку великої війни, коли процес об’єднання ініціювали священники УПЦ (мп)?

– Процес переходу до ПЦУ почався знизу, так і триває. Я, як предстоятель, і наша церква протягом останніх чотирьох років зверталася, звертається та закликає верхівку московського патріархату, єпископат і духовенство до діалогу, до спілкування, до єднання. Але з їхнього боку не було бажання, і до цього часу немає. Ми офіційно зверталися минулого року в травні перед проведенням їхнього так званого собору. Але вони поставили нам ультиматум, подібний до того, який путін ставить Україні. Ми повинні капітулювати, покаятися і тоді приєднатися до них. Але ми ніколи не підемо на такі умови. Ми готові до спілкування, але без жодних ультиматумів і передумов. Якщо починаємо діалог, то з чистого аркуша, забуваємо те, що було, та вирішуємо, яким чином ми можемо далі бути в єдиній українській церкві. Випадки, коли перехід до ПЦУ ініціює духівник, є. Нещодавно я прийняв у Київській області трьох таких священників.

– Чи проходять священнослужителі певну перевірку перед тим, як увійти до складу ПЦУ?

– Якщо священник не проповідував відкрито ідеологію «руского міра», не заплямував себе цією ідеологією, то, звичайно, ми приймаємо його. Щодо цього можна пересвідчитись дуже легко – зі свідчень громади. Коли громада вирішує про перехід і священник підтримує громаду, це засвідчує, що він є патріотом, хоч і перебував певний час у складі московського патріархату. Я переконаний, що там є багато священників, які є патріотами України. Звичайно, є священнослужителі та архієреї, які відкрито проповідували ворожу ідеологію, які мають російські паспорти. Таких чимало, здебільшого на східній Україні, котрі зробили багато задля того, аби ворог прийшов на нашу землю. Якщо вони вирішать перейти до ПЦУ, мають привселюдно покаятись та відмовитись від російського громадянства й відректися від ідеології «руского міра». Лише після того буде прийнято відповідне колегіальне рішення священного синоду щодо нього. Ми будемо перевіряти, робити все задля того, щоб такі люди, прийшовши до української церкви, не руйнували її зсередини.

– ПЦУ планує переходити на календар за новим стилем?

– Це складне питання. Протягом останніх років я говорив, що коли суспільство буде готовим, то церква прийме рішення, для церкви це не проблема. В нас незабаром буде засідання архієрейського собору, відповідно на ньому ми побачимо, яка кількість єпископату і єпархій вже готові ухвалити рішення про зміну календаря. Далі ми будемо працювати. Я переконаний, що в кінцевому результаті більшість перейдуть на новоюліанський календар. Ця зміна стосуватиметься не лише Різдва, а всіх неперехідних свят, наприклад, Покрови та Миколая, тобто шанованих українським суспільством свят. Ми повинні розуміти, що якщо переходимо, то 13 днів повинні змістити в календарі. Тому ми зважаємо на думку людей, бо не хочемо зробити ще одного розділення. Це вигідно ворогу, а українці в час війни мають єднатися. Зараз ми дозволили громадам в Україні визначатися, і вже є багато громад, які повністю перейшли на новий календар. Процес незворотній, але поступовий.

Записала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися