Визнали єрессю «рускій мір», затвердили новий календар
Україна

Визнали єрессю «рускій мір», затвердили новий календар

7 серпня 2023, 10:25
0
0
Сподобалось?
0

27 липня у Софії Київській відбувся Помісний собор Православної церкви України. Участь у ньому взяли і делегати від Волинської єпархії на чолі із митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом. Собор закликав Вселенського патріарха засудити як єресь вчення про «русскій мір», висловив свою позицію щодо гомосексуалізму та затвердив новий церковний календар.

Одностатевим шлюбам – ні

Помісний собор скликається раз на п’ять років. Цьогоріч вирішили провести його напередодні 1035-ї річниці хрещення України-Руси. Делегати заслухали доповідь Предстоятеля – митрополита Київського і всієї України Епіфанія та розглянули важливі питання.

Багато уваги Собор присвятив злочинам росії проти України. Делегати молилися за українських воїнів та капеланів, за душі спочилих захисників, а також звернулися до Вселенського Патріарха щодо засудження вчення про «русскій мір», яке поширюється московським патріархатом, як єресі. Закликали позбавити патріаршого престолу очільника РПЦ Кирила (Гундяєва) за створення і поширення цього вчення, за внесення розколу у вселенське православ’я та підтримку російської збройної агресії проти України. «Не може ієрарх, на чиїх руках кров жертв війни, тримати ними жезл пастирства і Євхаристійну чашу», – йшлося у зверненні.

Також під час Собору затвердили декларацію «Про негативне ставлення до гріха содомії (гомосексуалізму), його пропаганди у суспільстві, до гендерної ідеології і так званих одностатевих шлюбів (одностатевих співжиттів)».

Різдво Богородиці – 8 вересня

Ще одним з важливих питань стало календарне питання. Собор остаточно затвердив перехід на новоюліанський календар, відомий як «новий стиль», з     1 вересня – дня початку нового церковного року. «За» свої голоси віддали 156 зі 161 делегата.

Новоюліанський календар відрізняється від юліанського, за яким досі жила наша церква поряд з російською та ще декількома православними. На сьогодні різниця становить 13 днів, адже останній через неточні обрахунки відстає. Новоюліанський же збігається з григоріанським, який використовується в Україні як світський. Його також використовує Вселенський патріархат та більшість православних церков світу. Із 1 вересня 2023 року також оголосила про перехід на новоюліанський календар й Українська греко-католицька церква.

Отож, Різдво Пресвятої Богородиці тепер святкуватимемо   8 вересня (замість 21 вересня), Різдво буде 25 грудня, а день святого Василя припаде на 1 січня. Не зміститься в датах лише Великдень й усі інші «рухомі» свята, прив’язані до нього.

Важливо, що рішення про перехід на новоюліанський календар є добровільним. Тож парафії та монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість, бо календарна реформа відбудеться без примусу.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися