Чи готові школи Волині  до нового навчального року: підготовка до блекауту, підручники, укриття, безоплатне харчування
Україна

Чи готові школи Волині до нового навчального року: підготовка до блекауту, підручники, укриття, безоплатне харчування

1 вересня 2023, 10:31
0
0
Сподобалось?
0

На Волині налічується 550 шкіл. Цього року так, як і минулого, учні будуть навчатися за різними формами навчання. Все буде залежати від безпекової ситуації в області, від наявності укриття і кількості місць для учнів в ньому.

Про це розповіла Суспільному  начальниця управління освіти й науки обласної військової адміністрації Наталія Матвіюк, з якою Суспільне поспілкувалося напередодні початку нового навчального року.

Шкільні укриття та безпека

— Як будуть навчатися учні у волинських прикордонних селах?

Якщо засновники будуть вважати, що дійсно безпечні умови, укриття належним чином підготовлені, то потрібно звернутися в обласну адміністрацію, щоб підтвердити дозвіл для навчання. Все залежить від безпекової ситуації й від того, як ситуацію бачать засновники й територіальні громади на місцях, чи є укриття і в якому вони стані. Багато із закладів освіти, які знаходяться близько до кордону, не мали укриттів і їхня місткість не дозволяла розпочати навчання офлайн.

— Якщо немає укриття — навчання онлайн? Хто прийматиме таке рішення?

Рішення прийматиметься спільно: обласна військова адміністрація, районна військова адміністрація, територіальні громади.

— Скільки шкіл в області мають облаштовані укриття? Скільки нових додалося за літній період?

У зв'язку з безпековою ситуацією, я не можу сказати точну кількість. Протягом всього літа і попереднього навчального року наші заклади й територіальні громади працювали над тим, щоб збільшити кількість укриттів. На даний період збільшилася кількість на 27 укриттів для закладів загальної середньої освіти. Збільшились кількість укриттів і  для закладів дошкільної освіти. Ми працюємо над тим, щоб якнайбільше дітей вивести на офлайн навчання.  

— Чи безпечні там умови перебування? Чи всім учням та вчителям вистачить місця в укриттях?

Це залежить від кількості місць в укритті. Якщо укриття занадто маленьке і не вміщує за один раз усіх вчителів та дітей, то буде організоване позмінне навчання. За безпекою будуть дивитися представники ДСНС, представники національної поліції. Оскільки всі вони включені в комісії, які оглядають і надають дозвіл, на використання цього укриття. В актах прописується місткість укриттів, всі попереджені про те, що школа може працювати офлайн лише у тому випадку, коли забезпечено місця для всіх учасників освітнього процесу.

— Чи можете назвати орієнтовну кількість шкіл, які на другому році повномасштабної війни досі не мають укритті, з яких причин?

Є багато технічних причин, що унеможливлюють побудувати укриття. Наприклад, у зв'язку з тим, що високі поверхневі води. А також те, що у нас є досить багато малокомплектних шкіл і побудова укриття рахується нерентабельною. 

Чи готові школи до нового навчального року

— Як загалом оцінюєте готовність шкіл області до нового навчального року?

Було заплановано певні заходи, які здійснювались протягом всього літнього періоду для того, щоб забезпечити початок навчального року. На цей час усі заклади освіти готові до початку. Що стосується опалювального сезону, то ще ми продовжуємо роботу до 1 жовтня. 

— Яка ситуація із генераторами, торік через "блекаут" були відключення електроенергії, подібна ситуація може повторитися, навчальні заклади області до цього готові?

Заклади обласного підпорядкування 100 % забезпечені генераторами. 197 закладів  загальної середньої освіти наразі мають генератори. Інші заклади планують придбати ці генератори, але це відбувається, або за кошти місцевого самоврядування, або  за спонсорські кошти, які нам надають представники інших держав і громадських організацій.

— Яка ситуація з кадрами: чи вистачає вчителів, чи є незаповнені вакансії? Якщо так, то вчителів яких спеціальностей бракує і з чим це може бути пов’язано?

Наразі є незабезпеченість кадрами. Вона продовжується з року в рік, це не є якимось винятком. На цей навчальний рік в основному не вистачає вчителів природничих та технічних наук — це вчителів алгебри, геометрії, фізики, а також вчителів іноземних мов: англійської, німецької. Важливою причиною є  оплата праці. Якщо хороший спеціаліст з інформатики може влаштуватися на приватну фірму й отримувати досить пристойну заробітну плату, то молодий спеціаліст у закладах освіти буде мати невеличку заробітну плату і це також впливає на потік кадрів. Що стосується кадрів природничого та технічного напрямку, то щороку дуже мала кількість учнів вступають в заклади вищої освіти для того, щоб здобути освіту саме з цих напрямків. 

— Скільки працівників волинських шкіл нині служить у лавах ЗСУ?

309 педагогічних працівників служать у Збройних силах України

— Наскільки волинські школи та учні забезпечені підручниками?

Є нестача підручників для п'ятих та шостих класів. Це учні, які закінчили НУШ і перейшли вже у базову школу. Наразі Волинська область отримала певну кількість підручників це більш як 110 000. Вже 65% поставлені у заклади освіти для того, щоб діти могли скористатися. Учні молодших класів 100% забезпечені підручниками.

Пільгові категорії учнів та доїзд до шкіл

— Скільки дітей цього навчального року здобуватимуть середню освіту в школах області?

Цьогоріч буде близько 133 000 учнів, торік було 144 000. Першокласників піде також менше ніж минулого року. Цього року буде понад 11 000, а минулого року було понад 14 000 першокласників.

— А скільки школярів пільгових категорій? Приміром, діти військовослужбовців та інші будуть безплатно харчуватися?  Це питання вирішується на рівні громад?

 Безоплатним харчуванням мають забезпечуватись учні всіх пільгових категорій. Це відбувається коштом органів місцевого самоврядування. Якщо органи місцевого самоврядування вважають за потрібне і мають можливості вони можуть навіть збільшити перелік цих пільгових категорій і харчувати дітей безплатно.

— Наскільки забезпечені волинські заклади шкільними автобусами. Знаємо що частину з них було передано на потреби ЗСУ. Скільки не вистачає? Як вирішується проблема з довозом в школах, де бракує шкільних автобусів? 

Від початку повномасштабного вторгнення у Волинській області було вилучено 63 шкільних автобуси для ЗСУ.  Протягом минулого навчального року доставлено 17 автобусів. Автобуси були передані громадськими організаціями, а також надані нам із-за кордону, а деякі територіальні громади закупили. Цьогоріч була субвенція з державного бюджету на закупівлю і ми закупили 26 автобусів. Наразі потреба ще є у 40 автобусах, шість з цих автобусів мають бути для спеціального перевезення дітей, які можуть мати крісла колісні.

Проблеми з довозом вирішується таким чином: укладаються договори з перевізниками й здійснюється оплата і  дітей підвозять до закладів освіти.

Скільки на Волині учнів, які перебувають за кордоном та внутрішньопереміщених дітей

— Скільки учнів наразі ще залишається за кордоном, як вони будуть навчатися цього навчального року?

Станом на 25 серпня, 8500 учнів перебували за кордоном і навчалися дистанційно. Цьогоріч вони матимуть таку ж саму можливість навчатися дистанційно, або за сімейною формою навчання. Хоча цього року діти матимуть можливість навчатися за спеціальною програмою де автоматично будуть зараховуватися знання з тих предметів, які вони отримують за кордоном за програмою, але ще будуть шість-вісім годин мати занять, що стосується саме тих предметів які вони не отримують за кордоном — це українська мова українська література, а також історія України.

— Скільки на Волині школярів-переселенців?

На Волині було більш як 2000 дітей внутрішньо переміщених осіб. Вони з батьками можуть проживати на території Волині, але все-таки навчатися у своїх закладах освіти. Але цього року ми сподіваємось, що більшість дітей таки захочуть брати участь у навчанні офлайн і перейдуть до наших шкіл.

— В якому форматі цього року відбуватимуться перші дзвоники?

Цьогоріч так, як і минулого року, буде запропоновано всім закладам освіти обирати самостійно, яким чином вони хочуть розпочати навчальний рік. Це можуть бути майстер-класи, екскурсії по закладу освіти, екскурсії в укриття для першокласників, які тільки вперше прийдуть до школи. На власний розсуд дирекція закладів освіти буде вирішувати, яким чином буде здійснюватися початок навчального року.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися