Бойовий медик Волинської тероборони Сергій «Умка» евакуював близько 200 бійців
Україна

Бойовий медик Волинської тероборони Сергій «Умка» евакуював близько 200 бійців

11 вересня 2023, 15:34
0
0
Сподобалось?
0

– Вранці 25 лютого 2022 року, терміново повернувшись із закордонного відрядження, я прийшов у військкомат… у довгому білому пуховику. Хтось тицьнув на мене пальцем і вигукнув: «Дивіться – Умка!», – пояснює історію свого доволі незвичного псевдо бойовий медик першої стрілецької роти Луцького батальйону Волинської бригади тероборони Сергій на псевдо «Умка».

Спочатку «Умка» служив на посаді стрільця, проте невдовзі був призначений на посаду бойового медика взводу, а згодом – і бойового медика роти. Хоча за освітою чоловік… економіст:

– Свого часу працював на виробництві в Польщі. І за вимогами правил техніки безпеки там було мусово, аби хтось мав навики парамедицини й міг надати невідкладну допомогу. Ніхто не хотів на те зголошуватися. А я пішов – було цікаво. Закінчив курс парамедицини, отримав сертифікат. Хоча, звісно, й гадки тоді не мав, що доведеться застосовувати набуті знання на фронті, – розповідає Сергій.

Коли Луцький батальйон тероборони воював під Бухмутом, «Умка» відповідав за евакуацію поранених. Його завданням було забрати пораненого з точки передачі – і доправити на стабілізаційний пункт, проводячи в дорозі необхідні маніпуляції. Протягом понад 100 днів під Бахмутом Сергій евакуював близько 200 (!) бійців.

Найважче, зізнається, було в перші дні:

– Коли передають, що в тебе одночасно п’ять поранених, перша реакція – трусяться руки, а в голові починають роїтися хаотичні думки. Але коли ти вже бачиш людину перед собою – тремор зникає. Починаєш думати головою і робити те, що мусиш робити.

Серед бійців, яких рятував «Умка», – не лише луцькі тероборонівці. Доводилося евакуйовувати представників багатьох інших бригад і підрозділів:

– Там не працює «мої – не мої». Там працює одне правило: тебе попросили про допомогу – ти її надаєш, – каже бойовий медик роти.

Вдома на Сергія чекає з Перемогою мама та друзі, а також чотирилапа улюблениця – киця Матильда / Чмотя, представниця породи перська шиншила:

– Не дивуйтеся з подвійного імені кішки. Все дуже просто: коли вона хороша – то вона Матильда, а коли погана – то Чмотя, – усміхаючись розповідає «Умка».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися