Гострий мед: як приготувати модні ліки болю в горлі  та від кашлю
Україна

Гострий мед: як приготувати модні ліки болю в горлі та від кашлю

19 вересня 2023, 20:59
0
0
Сподобалось?
0

Гострий мед – досить ефективні ліки, користь яких підтверджують лікарі.

Цей мед має безліч переваг для здоров'я: крім полегшення симптомів застуди, він допомагає травленню, захищає ваше серце і навіть підіймає настрій. Експерти пояснили, що таке гострий мед, як його приготувати вдома та в чому користь цієї солодко-гострої суміші.

Що таке гострий мед

Гострий мед готують із меду й перцю чилі, пластівців червоного перцю, каєнського перцю або гострого соусу, наприклад, табаско. В Інтернеті є безліч варіацій рецептів, деякі люди додають третій інгредієнт, наприклад, яблучний оцет або лимонний сік для солодкої кислинки, щоб збалансувати смаки меду й перцю.

Та незалежно від того, як ви додасте меду гостроти, ця комбінація – чудова приправа, яку можна тримати напохваті. Але крім лоскотання смакових рецепторів, гострий мед має користь для здоров'я з далекосяжними наслідками.

Чому гострий мед такий корисний

Кожен із двох основних інгредієнтів гострого меду має унікальні властивості. Мед містить комбінацію біологічно активних сполук, мінералів, пробіотиків, ферментів та антиоксидантів, які можуть зробити дуже багато для зміцнення нашого здоров'я.

Біоактивні речовини можуть включити ген, який дозволяє нам посилити нашу вроджену здатність виробляти антиоксиданти та зменшувати запалення. Крім того, пробіотики необхідні для хорошого здоров'я кишківника і мають вирішальне значення для здорової імунної системи.

Перець чилі містить капсаїцин – природний компонент, який надає перцю гостроти. Крім зігрівального ефекту, капсаїцин також є антиоксидантом.

Коли перець чилі поєднується з медом, виходить потужна суміш, яка допоможе зберегти здоров'я. Дослідження показали, що і мед, і капсаїцин мають або противірусні, або антибактеріальні властивості. А антиоксиданти в їжі мають протизапальну дію, тому вони можуть допомогти нейтралізувати окислювальний стрес – тип вільних радикалів, які викликають пошкодження клітин.

Як гострий мед лікує застуду й віруси

Хоча ці два інгредієнти містять сполуки, які можуть покращити ваше здоров'я загалом, вони дійсно допомагають заспокоювати симптоми інфекцій саме верхніх дихальних шляхів, як-от біль у горлі, хронічний кашель і закладеність носа. Ось яким чином гострий мед сприяє процесу одужання.

Гострий мед заспокоює кашель. За даними дослідження, мед знижує частоту й важкість кашлю. Дослідження навіть передбачає, що мед може перевершувати антибіотики, краще забезпечуючи доступну та менш дорогу альтернативу рецептурним лікам від інфекцій верхніх дихальних шляхів.

А коли ви додаєте перець, багатий на капсаїцин, ви лише збільшуєте користь. Дослідження показало, що коли люди приймали пероральний спрей з капсаїцином чотири рази на день, за два тижні у них спостерігалося зниження хронічного кашлю на 75%. Вчені підозрюють, що капсаїцин може перезапустити надмірно чутливі нерви кашльового рефлексу, блокуючи їхні збої та викликаючи хронічний кашель.

Гострий мед заспокоює біль у горлі. Одним із найпоширеніших і найдратівливіших симптомів вірусної або бактеріальної інфекції верхніх дихальних шляхів є постійне першіння, сухість і біль у горлі. Мед має природний знеболювальний ефект.

Дослідники виявили, що люди, які полоскали горло медовим розчином, а потім пили його кожні 6 годин протягом 10 днів, відчували значно менший біль у горлі, ніж ті, хто цього не робили, зменшивши свою потребу у знеболювальних. Це завдяки ранозагоювальним властивостям меду, а також його зволожувальному та обволікальному ефекту.

Капсаїцин також є природним болезаспокійливим засобом, його часто використовують як інгредієнт у кремах для місцевого застосування за болів у суглобах і м'язах. Але вживання перцю може дати такі самі заспокійливі результати. Ось як це працює: молекули капсаїцину знижують чутливість рецепторів, які передають больові сигнали до мозку, пригнічуючи біль у горлі. Крім того, капсаїцин може зменшити запалення, яке спричиняє біль.

Вірус застуди або грипу, бронхіт, фарингіт та інфекції носових пазух можуть спричинити подразнення й запалення горла. Біль у горлі найчастіше виникає через запалення.

Гострий мед очищує закладеність носа. Якщо ви коли-небудь кусали гострий перець під час нежитю і відчули, що ваші носові пазухи очистилися, вам варто подякувати капсаїцину. Але мед також може допомогти, коли йдеться про усунення закладеності носа. Запалення слизової оболонки носової порожнини, відоме як синусит, обмежує потік повітря, ускладнюючи дихання й виведення слизу. Поєднання опухлих і запалених тканин, а також накопиченого слизу – ось що викликає відчуття закладеності носа. Протизапальний мед допомагає зняти набряк, а також розріджує слиз, тому його легко видалити.

Ще три корисні властивості гострого меду

Гострий мед може зробити більше, ніж просто полегшити симптоми застуди. Ось чому ви, можливо, захочете зробити його частиною свого щоденного раціону після закінчення сезону хвороб.

Гострий мед покращує травлення. Дослідження показали, що мед може діяти як симбіотик, який містить як пробіотики, колонії активних корисних бактерій, так і пребіотики, джерела їжі, як-от певні типи клітковини, які допомагають здоровим бактеріям рости в кишківнику.

Мед також містить олігосахариди, вуглеводи, що складаються з окремих цукрів, які потрапляють до кишківника і допомагають живити здорові кишкові біоми. Здоровий мікробіом призводить до кращого травлення. Кишківник пов'язаний з імунною системою та є її частиною. Таким чином, здоровий кишківник допомагає імунній системі працювати краще.

Гострий мед зберігає ваше серце здоровим. Найважливіші інгредієнти гострого меду допомагають запобігти серцево-судинним захворюванням.

Капсаїцин перцю чилі також захищає серце. Дослідження показало, що люди, які їдять перець чилі регулярно, понад чотири рази на тиждень, на 33% менш схильні до розвитку смертельних захворювань серця, ніж ті, хто рідко чи ніколи не їв гострий перець. Дослідники вважають, що капсаїцин допомагає зменшити запалення та інші шкідливі процеси, пов'язані з утворенням жирових бляшок в артеріях.

Гострий мед піднімає настрій. Дослідження в галузі психіатрії показують, що капсаїцин викликає викид ендорфінів і дофаміну, двох гормонів гарного самопочуття, які підіймають настрій. Згідно з дослідженням Frontiers in Aging, мед також покращує настрій. Він знижує рівень тривоги й депресії, частково стимулюючи вивільнення серотоніну, що піднімає настрій.

Як приготувати гострий мед

Самостійне приготування гострого меду дає можливість вибрати, наскільки солодким чи гострим ви хочете його зробити.

Рецепт гострого меду

Інгредієнти:

  • 1–1½ склянки меду
  • 3–5 свіжих перців чилі

Приготування:

Налийте мед до каструлі середнього розміру та додайте перець. Доведіть до кипіння на середньому вогні.

Зменште вогонь і варіть близько 2 хвилин, періодично помішуючи.

Дайте меду охолонути та видаліть шматочки перцю. Якщо в меді є насіння перцю, процідіть його, щоб видалити насінини.

Зберігайте гострий мед у герметичній банці в холодильнику.

Як використовувати гострий мед, щоб полегшити симптоми застуди

Для полегшення застуди, вірусу чи інфекції верхніх дихальних шляхів найкраще випити гострий мед зі склянкою теплого чаю. Такий мед добре поєднується з трав'яними чаями, як-от ромашка або чай з куркумою та імбиром, щоб заспокоїти біль у горлі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися