7 жовтня 2023: яке церковне свято, що не можна робити
Україна

7 жовтня 2023: яке церковне свято, що не можна робити

7 жовтня 2023, 08:56
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 7 жовтня, вшановують пам'ять мучеників Сергія і Вакха.

Яке сьогодні, 7 жовтня, церковне свято

7 жовтня в церковному календарі – день пам’яті мучеників Сергія і Вакха. Жили вони в II столітті в Римській імперії та були солдатами на службі в армії цезаря Галерія Максиміана. Обіймали чоловіки доволі високі посади та навіть були фаворитами цезаря, але одного разу той дізнався, що вони таємно сповідують християнство. За це їх спочатку довго піддавали тортурам. Вакх від сильних катувань загинув, а Сергія обезголовили трохи пізніше.

Що не можна робити в цей день

Не можна снідати першими, спочатку потрібно нагодувати худобу.

Заборонено конфліктувати, сперечатися й лихословити.

Не рекомендується ходити у старих речах.

Народні прикмети і традиції на 7 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: випаде сніг, отже, на початку листопада вже буде зима;
  • погожа й сонячна погода до тепла, яке протримається ще три тижні;
  • мутний і блідий місяць – чекайте на мороз і сніг;
  • сніг уже випав, але ще не все листя облетіло з дерев – зима прийде нескоро.

За давньою традицією спочатку годували худобу, а потім вже йшли їсти самі. Вважалося, що тоді жодна тваринка в сім'ї не хворітиме взимку. Існував обряд, за яким піч розпалював наймолодший член родини, щоб усю зиму в хаті були тепло й затишок.

Як назвати дитину, яка народилася 7 жовтня

Які сьогодні іменини: Дем'ян, Йосип, Леонтій, Марк, Микола, Сергій, Юліан, Пелагея.

Талісманом людини, народженої 7 жовтня, є агат. В Стародавньому Римі цей камінь вважали символом богині родючості, яка також була покровителькою садівництва і врожаю. Здавна вірили, що агат допомагає пом'якшити характер людини.

Який сьогодні день в Україні та світі

7 жовтня в Україні та світі святкують Міжнародний день листоноші. Припадає на першу суботу жовтня. Свято було створене на честь зусиль першого розносника газет, якого найняли у США для роботи в музеях міста Нью-Йорк. Сталося це 1833 року. Розноснику Бларні Флаерті на той час було всього лише 10 років. Саме свято було засноване 1969 року за рішенням XVI Конгресу Союзу листонош, що зібрався в Токіо.

Також 7 жовтня Всесвітній день бавовни. Подія була започаткована для того, щоб підкреслити значення бавовни та її позитивний вплив на суспільство, економіку, навколишнє середовище. Бавовна – унікальне натуральне волокно, адже є екологічно чистою, розкладається швидше, ніж синтетичні аналоги, тому зменшує кількість пластику в водних шляхах.

А ще 7 жовтня Міжнародний день економних розваг. Це щорічне свято, яке припадає на першу суботу жовтня. Присвячене воно розвагам, які не вимагають великих витрат, пропагуючи ідею, що веселощі не обов'язково повинні бути дорогими. Заснував свято автор книги "Скупий гедоніст: як жити, як королівська родина, з кишеньковою книжкою селянина" Шел Горовіц.

7 жовтня святкують Всесвітній день виготовлення листівок. Свято було створене 2006 року за ініціативи видання Paper Craft. Спочатку журнал запровадив особливу подію лише для своїх підписників, але відгукнулося набагато більше людей. Присвячене воно створеню листівок ручної роботи.

Також 7 жовтня Всесвітній день дій за гідну працю. Відбуваються мітинги, ходи, зустрічі й пікети, під час яких профлідери намагаються усіма способами допомогти реалізувати принципи соціальної справедливості.

А ще 7 жовтня Всесвітній день стомованих хворих. Його започаткували 1993 року за ініціативи Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів. Стома – це спеціальний отвір із кишківника, який виводять зазвичай на стінку живота для відведення калових мас. Є результатом різних недуг, які вражають кишківник.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися